Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti  (VIDEO)

Izvor: Beta, 21.Nov.2019, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti (VIDEO)

Hiljade Kolumbijaca, gnevnih na predsednika zemlje Ivana Dukea, protestovale su danas u Bogoti, navodeći brojne razloge, od dugotrajne ekonomske nejednakosti do nasilja nad aktivistima.Studenti, nastavnici i članovi sindikata okupili su se na jednom od najvećih protesta u Kolumbiji prethodnih godina, stavljajući nepopularnu vladu pred test dok nemiri potresaju region Latinske Amerike.Neki demonstranti su nosili plakate na kojima je Duke prikazan kao svinja, drugi su plesali u suknjama jarkih boja i sa slamnatim šeširima.Za razliku od drugih nedavnih protesta u Latinskoj Americi, današnje demonstracije u Bogoti nisu inspirisane nekim konkretnim dogadjajem, već različitim nezadovoljstvima ljudi.Analitičari su skeptični da bi današnji protest mogao da dovede do dužih nemira kao u Boliviji, Čileu i Ekvadoru, i navode da u podeljenoj zemlji koja ima jednu od boljih ekonomija u regionu nema dovoljno faktora koji bi ujedinili nezadovoljne.Uprkos sporazumu iz 2016. koji je prethodna vlada postigla sa levičarskim pobunjenicima, veći deo Kolumbije i dalje je pogodjen nasiljem pošto se kriminalne naoružane grupe bore za teritoriju na kojoj država nije prisutna.Kolumbijska ekonomija ove godine brže raste, ali zemlja ima jednu od najvećih stopa nejednakosti u Južnoj Americi.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kolumbijski predsednik: Čuo sam zahteve demonstranata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Nov.2019, 11:06

Kolumbijski predsednik Ivan Duke suočen s ogromnim protestima u svojoj zemlji rekao je da je čuo zahteve demonstranata ali nije prihvatio direktan dijalog koji su tražili organizatori protesta. "Danas su Kolumbijci govorili. Mi ih slušamo. Socijalni dijalog bio je glavno obeležje ove vlade. Mi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.