Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Higijena na radnom mestu

Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu regulisano je da će se do donošenja novih propisa o opštim i posebnim merama bezbednosti i zdravlja na radu, ukoliko nisu u suprotnosti sa zakonom, primenjivati mere zaštite na radu predviđene u dosadašnjim propisima.

Neki od tih propisa su doneti još 1947. godine, sa prevaziđenim merama, kao što je obaveza postavljanja pljuvaonica u svim radionicama i sporednim prostorijama, i to najmanje jedna na 20 radnika, koje se moraju svakodnevno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prati. Takođe, razvoj tehnologije i upotreba sve složenijih mašina i kompjutera zahtevaju posebne, savremene mere zaštite.

Kada su u pitanju tehničke i higijenske mere, pored posebnih, koje zavise od vrste posla, poslodavac bi trebalo da preduzme odgovarajuće mere radi obezbeđenja opštih uslova koji pružaju dovoljnu zaštitu zdravlja radnika, kao što su mere iz Preporuka broj 97 Međunarodne konvencije rada. Pre svega, to je higijena prostorija – da se razni otpaci ne nagomilavaju predstavljajući opasnost po zdravlje; zatim, površina i visina prostorija za rad treba da budu dovoljne da bi se izbeglo da u njima bude suviše veliki broj radnika i da bi se sprečila svaka zakrčenost mašinama, materijalima ili proizvodima (što kod nas nije retkost); da bude obezbeđeno odgovarajuće i podesno osvetljenje, prirodno ili veštačko, ili oba istovremeno; da su pogodni atmosferski uslovi da bi se izbegla nedovoljnost snabdevanja vazduhom i strujanjem vazduha, kvarenje vazduha, opasne promaje, nagle promene temperature, kao i, ukoliko je to moguće, preterana vlaga, vrućina ili zima i neprijatni mirisi.

Preporučuje se da odgovarajući sanitarni uređaj i mogućnost za umivanje kao i pitka voda budu na raspolaganju na odgovarajućim mestima, u dovoljnim količinama i pod zadovoljavajućim uslovima (što nije slučaj sa kioscima). Preporučuje se da se radnicima koji moraju da menjaju odelo obezbedi svlačionica ili drugi odgovarajući prostor(ormarići, kasete za odlaganje stvari). Trebalo bi,takođe, da se odstraneili smanje, koliko je moguće, bukai vibracije štetne po zdravlje radnika, a štetne materije da se smestena sigurna mesta.

Mr Rada Bosanac

[objavljeno: 24/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.