Hezbolah se igra vatrom

Izvor: B92, 27.Jul.2020, 23:56

"Hezbolah se igra vatrom"

Izraelski premijer i ministar odbrane Benjamin Netanjahu i Beni Ganc upozorili su večeras Hezbolah da će Izrael silovito odgovoriti na svaki mogući dalji napad.

Oni su se oglasili nekoliko sati pošto je izraelska vojska rekla da su pripadnici te organizacije prešli granicu s Libanom i ušli na teritoriju jevrejske države.

"S ozbiljnošću gledamo na taj pokušaj ubacivanja na našu teritoriju", rekao je Netanjahu na zajedničkoj konferenciji sa Gancom u Tel Avivu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Grupa ekstremista koje je izraelska vojska identifikovala kao pripadnike šiitskog proiranskog Hezbolaha nakratko se ubacila preko granice u Izrael što je dovelo do razmene vatre i povratka grupe u Liban.

Izraelska vojska je saopštila da na njenoj strani nije bilo žrtava, preneli su lokalni mediji.

"Hezbolah i Liban snose odgovornost za ovaj događaj i sve napade uperene na Izrael iz Libana. Hezbolah mora znati da se igra vatrom. Svi napadi protiv nas će biti dočekani brutalnom silom. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je već napravio ogromnu grešku potcenivši volju Izraela da se brani i Liban će platiti za to veliku cenu. Sugerišem da ne ponovi tu grešku", rekao je Netanjahu.

Ganc, bivši načelnik izraelskog Generalštaba, je dodao da je "Izrael odlučan više nego ikada pre da brani svoj suverenitet, svoje vojnike i posebno svoj narod", a da su Liban i Sirija suverene zemlje i moraju da snose "bolnu odgovnornost za svaku terorirističku aktivnost unutar svojih granica".

Hezbolah je prethodno porekao svaku umešanost u incident i u saopštenju naveo da je bio jednostran, te da su se izraelske snage nervozno kretale po terenu jer su bile u povećanoj pripravnosti.

"Nije bilo sukoba niti otvaranja vatre s naše strane tokom današnjih događaja. Naš odgovor za mučeništvo Ali Kamela (Mohsena) će sigurno stići", navedeno je u saopštenju, što je aluzija na prošlonedeljeno ubistvo jednog pripadnika Hezbolaha u napadu iz vazduha u Siriji koji je pripisan Izraelu.

Izraelska vojska pojačala je ovih dana svoje prisustvo na severnoj granici u očekivanju osvete.

Izrael smatra Hezbolah svojom najtežom i neposrednom pretnjom.

Izraelska vojska ratovala je protiv te organizacije mesec dana u leto 2006. godine.

Izraelska vojska procenjuje da Hezbolah raspolaže sa 130.000 raketa i projektila koji mogu da pogode svaku tačku u Izraelu, navodi Asošiejted pres.

Ta organizacija je stekla iskustvo na bojnom polju boreći se na strani iranskih vojnika koji podržavaju snage predsednika Sirije Bašara Asada u sirijskom grđanskom ratu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.