Hemofarm pere ruke od dijagnostičkog centra

Izvor: Politika, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hemofarm" pere ruke od dijagnostičkog centra

Vršački koncern nije ispunio ugovornu obavezu iz privatizacije "Zorka farme", tvrdi za "Politiku" šabački gradonačelnik Miloš Milošević



Šabac – Građani Šapca nisu dobili dijagnostički centar, u čije je otvaranje vršački "Hemofarm" trebalo da uloži dva miliona evra, na šta se obavezao prilikom kupovine ovdašnje fabrike lekova "Zorka farma". Zgrada bivšeg "Zorkinog" dispanzera, koja je bila namenjena za instaliranje najmodernije opreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sada je do te mere ruinirana da predstavlja pravo gradsko ruglo. U međuvremenu, izjalovili su se i pregovori da se pronađe drugačije rešenje, pa će se problem najverovatnije naći na sudu.

Najuspešnije šabačko preduzeće, "Hemofarm" je kupio još 11. oktobra 2002. godine za 14,67 miliona evra. Koncern se obavezao da će u naredne četiri godine plasirati 27,5 miliona evra u investicioni program, kao i da će, najkasnije do 16. decembra 2003, opremiti budući dijagnostički centar magnetnom rezonancom, skenerom, rendgenom, endoskopskim, ultrazvučnim i drugim uređajima, vrednim dva miliona evra.– Dijagnostički centar je bio zamišljen kao zajedničko preduzeće, na osnovu ugovora koji bi zaključili "Zorka farma", opština Šabac i Zdravstveni centar. Bilo je planirano da građani Šapca u jednom periodu imaju povlašćene cene, a ostalo poslovanje trebalo je da bude na tržišnom principu. Zdravstveni centar nam je ustupio zgradu Dispanzera, sa namerom da to bude ulog opštine (po dogovoru) ali do realizacije projekta nije došlo – kaže za "Politiku" šabački gradonačelnik Miloš Milošević.

U "Zorkinom" dispanzeru, svojevremeno se lečilo nekoliko hiljada radnika i članova njihovih porodica. Devedesetih je prešao u nadležnost Zdravstvenog centra, a 2004. potpisan je ugovor o prenosu prava korišćenja na opštinu. Ostavljen na nemilost vandala i lopova, danas izgleda stravično: ni jedno staklo nije čitavo, elektroinstalacija je počupana iz zidova i odneta, toaleti su uništeni, prozori izvaljeni, a po ordinacijama su vatru ložili skitnice i narkomani (razbacani špricevi i igle).– U stalnom iščekivanju da rešimo problem sa "Hemofarmom", nismo ulagali u obnovu i zaštitu zgrade. Postojala je i bojazan da bi svako drugačije raspolaganje zgradom pružilo "argument" vršačkom koncernu da tvrdi kako smo, navodno, odustali od prvobitnog dogovora – ističe Milošević.

Predsednik opštine Šabac još dodaje da je, čekajući ispunjenje obaveze, ovdašnje zdravstvo samo nabavilo savremenu dijagnostičku opremu. Da ona ne bi bila duplirana, od "Hemofarma" je zatraženo da novac uloži u realizaciju novog projekta: "Bolnica pod jednim krovom" (izgradnja kompleksa od 6.500 kvadrata). Ili, da na neki drugi način uloži sredstva u poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga na ovom području – uređenje zdravstvenih stanica, seoskih ambulanti...– "Hemofarm" do sada nije pokazao interesovanje za ove predloge. Da bi zaštitili prava građana, koja proističu iz kupoprodajnog ugovora "Zorka farme", više puta smo se obraćali Agenciji za privatizaciju, koje je potpisala ovaj dokument u ime države. Iz Agencije su nas obavestili da je obaveza kupca, navodno, neispunjiva! Uputili su nas na dogovor sa "Hemofarmom", koji, evo, traje više od dve godine – objašnjava novonastalu situaciju Milošević.

Umesto dva miliona evra, vršački koncern ponudio je opštini Šabac vlasništvo nad nekretninom "Zorka farme" – placom i ruiniranom zgradom bivše fabrike nameštaja "Jela" u Kajmakčalanskoj ulici. Prema Miloševićevim rečima, lokacija je vredna oko 600.000 evra, a iz "Hemofarma" su, navodno, bili spremni da doplate još 500.000 evra.

Međutim, posle provera u ovdašnjoj službi Katastra, utvrđeno je da postoje problemi imovinske prirode, i da bi uknjižba ove lokacije bila veoma sporna. Kako trenutno stvari stoje, sve "miriše" na dugotrajnu parnicu.

Miroljub Mijušković

[objavljeno: 24.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.