Helsinški odbor za ljudska prava: Pronaći ko je ispisao nacističke grafite na Jevrejskom groblju

Izvor: Beta, 30.Jan.2023, 19:31

Helsinški odbor za ljudska prava: Pronaći ko je ispisao nacističke grafite na Jevrejskom groblju

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji saopštio je danas, povodom ispisivanja nacističkih grafita na ulazu u Jevrejsko groblje u Beogradu, da osuđuje sve pojave antisemitizma i zahteva od državnih organa da deluju u skladu sa zakonskim propisima koji zabranjuju širenje rasne, nacionalne i verske mržnje.Nadležni organi su pozvani da "preduzmu odgovarajuće mere i kazne protiv svih onih koji propagiraju nasilje i mržnju"."Ovi ispadi su deo šireg fronta ultrakonzervativaca koji se protive evropskoj perspektivi Srbije i zagovaraju etnički čistu Srbiju", navodi se u saopštenju.Na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu tokom vikenda su osvanuli antisemitski grafiti i simboli, a prema nezvaničnim informacijama, reč je o činu ultradesničarske grupe navijača jednog beogradskog fudbalskog kluba.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

PSG: Antisemitski napad na Jevrejsko groblje novi izliv mržnje koji vlast toleriše

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2023

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je iscrtavanje antisemitskih i fašističkih simbola na Sefardskom jevrejskom groblju u Beogradu "još samo jedan u nizu izliva govora mržnje koji se sada ne mogu posmatrati kao incident, već kao pojava koju vlast toleriše i podstiče, a nadležni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.