Izvor: Blic, Tanjug, 12.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helios: Materije iz otpadne ambalaže nisu kancerogene

Stručnjaci Grupe "Helios" iz slovenačkog mesta Domžale zaključili su na osnovu analiza da se uzorci materija iznetih u otpadnoj ambalaži iz fabrike "Zvezda Helios" u Gornjem Milanovcu ne mogu svrstati u kategoriju kancerogenih, saopštila je danas Uprava te fabrike.

U saopštenju se navodi da je radna grupa na osnovu analiza ustanovila da je u okolini fabrike "Zvezda Helios" godinama, posebno među seoskim domaćinstvima, "postojao veliki interes za otpadnom ambalažom iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fabrike", ali da je u ovom trenutku teško utvrditi kako je do građana, umesto očišćene ambalaže, dolazila poluprazna, a zatim čak i ambalaža puna otpadnih materija.

Uprava fabrike tvrdi da je među seoskim domaćinstvima posebno postojao veliki interes za buradima, koja su korišćena kao kante za smeće, a kasnije i kao posude za stočnu hranu, kao i da su naročito traženi bili PVC kanisteri, koji su se koristili kao rezervoari za vodu u vreme suše. Predstavnici "Heliosa" konstatuju da istražni organi treba utvrde kako je do građana, umesto očišćene ambalaže, dolazila poluprazna i ambalaža puna otpadnih materija.

Oni ukazuju da radna grupa nije imala mogućnost da ispita pritvorenog doskorašnjeg menadžera za zaštitu životne sredine Žarka Pijanovića, koji je uredno potpisivao sve papire i uređivao ih tako da pregledom dokumentacije izgleda kako je sve bilo pod kontrolom.

Reč je o školovanom stručnjaku i niko ni u "Zvezdi" ni u "Heliosu", ne može da veruje da je svesno hteo da napravi štetu ljudima svoga kraja, navedeno je u saopštenju. Pretpostavlja se da je samo hteo da izađe u susret i seljanima i saradnicima autoprevoznicima, kao i da sebi olakša posao, a da li se radilo o materijalnom interesu utvrdiće zvanična istraga, navodi Uprava.

Grupa koja je obavila internu istragu podnela je na sednici Uprave "Heliosa" preporuke kako da se područje zaštite životne sredine što bolje uredi ubuduće.

Na sednici je donet zaključak da se u fabrici "Zvezda Helios" u Gornjem Milanovcu mora upostaviti kadrovska i organizaciona struktura koja će obezbediti poštovanje važećih propisa i odgovarajuću kontrolu. Takođe, treba tačno definisati kompetencije i odgovornosti i to redovno kontrolisati, a isto tako zaključeno je da se u najkraćem mogućem vremenu mora doneti dugoročni plan upravljanja otpacima, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Menadžeri krivi za zagađenje

Izvor: RTV Pink, 12.Mar.2009

Helios: Zagađenje u Šumadiji zbog menadžera . . . Rasturanje otpadnih materijala i ambalaže iz fabrike Zvezda-Helios u Gornjem Milanovcu, na području nekoliko opština Šumadije, posledica je neodgovornosti menadžera za zaštitu životne sredine, smatra uprava Heliosa. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.