Helikopter bolji od aviona

Izvor: Blic, 09.Apr.2012, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helikopter bolji od aviona

Reporteru i to može da se dogodi. U pilotsku školu "Helimaster" dođe da napiše tekst, a iz škole izađe kao polaznik i budući pilot helikoptera. Novinarka Blica pilotira "cesnom"

- Da li to ja upravljam avionom? Ja?! - zbunjena novinarka "Blica” pita pilota dok na visini od 300 metara čvrsto drži komande "cesne 172”.

- Da, vi pilotirate - smeši se pilot Goran Krneta.

Nakon aviona, sedamo u helikopter. Još je bolje! Osećaj neverovatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moći, snage i slobode još je intenzivniji nego u avionu, adrenalin je odvrnut na maksimalno i čini vam se da učestvujete u filmu o Džejmsu Bondu. Ma, da ste Džemjs Bond, lično.

Goran Krneta, pilot, direktor "Helimastera"

- "Helimaster” je jedina škola u regionu za pilote helikoptera, a dozvola važi u svim Evropskim zemljama pa među polaznicima ima i mnogo stranaca budući da su cene niže nego u Evropi, a instruktori i predavači su vrhunski vojni piloti sa ogromnim iskustvom - objašnjava Goran Krneta, direktor škole, koji važi za najboljeg pilota helikoptera u regionu, a jedini na celom svetu ume da napravi petlju i leti naglavačke "gazelom”, modelom koji uopšte nije predviđen za akrobacije.

U školi srećemo i Emira Kusturicu. On je jedan od najboljih đaka. Zaljubljen je u letenje i svaki slobodan trenutak pilotira. Kupio je i svoj helikopter "robinson 44”.

- Kada spomenemo letenje mi uvek sanjamo. Slatka jeza od nepoznatog prostora koji pripada pticama a ne ljudima, pogledi orlova i mokrogorskih sokola koji neće da se maknu sa puta jer nebo pripada njima... Svako novo poletanje je potpuno novo iskustvo. Imam sreću da me letenju uči najbolji pilot u Evropi - Goran Krneta, ali ono što je još uzbudljivije od samog učenja je saznanje da to učenje traje mnogo duže nego obična škola. Do kraja života! - nadahnuto priča Emir Kusturica kome je helikopter ne samo skratio put od Mećavnika do gradova u koje putuje, već ga učinio i uzbudljivim.

Tu je i dr. Vladimir Krulj. On je na Ekonomskom fakultetu profesor, a u Helimasteru đak. I to dobar, kažu.

- Letenje je za mene ostvarenje sna koji sanjam već više od 20 godina kada sam upisao Vojnu akademiju u Zadru, ali koju zbog nadolazećeg rata u bivšoj Jugoslaviji i opravdane brige moje majke, nikada nisam završio - objašnjava Krulj.

Sara Krneta je najmlađi pilot u Srbiji

Najmlađi pilot u Srbiji je Sara Krneta, 19-godišnja studentkinja vazdušnog saobraćaja na Saobraćajnog fakultetu. Letenje je zavolela uz oca Gorana i svojim primerom ruši predrasude o pilotiranju kao poslu rezervisanom isključivo za muškarce.

Sara Krneta (19) najmlađi je pilot u Srbiji

Njen školski drug je Ranko Boca iz Herceg Novog, svetski prvak u radioamaterizmu, a sada zaljubljenik u letenje.

Upis je najavio i slavni glumac Džoni Dep. Nakon što ga je Krneta provozao po nebu zaljubio se u letenje i rekao da će, čim mu to obaveze dozvole, doći u Srbiju da završi školu "Helimaster” i pridruži se svom drugaru Kusturici.

Jedina škola za pilote helikoptera u regionu



Škola traje između četiri meseca (intenzivna svakodnevna obuka) i četiri godine (u terminima i intervalima koji polazniku odgovaraju) Cena obuke za avion "cesna" je od 7.500 evra, a za helikopter od 14.500 evra Preko "Helimastera” helikopter se može naručiti iz Los Anđelesa po fabričkoj ceni, već za 150.000 evra Helikopter se može iznajmiti, a let je dovoljno najaviti sat pred poletanje

Povezane vesti: Pilot koji vozi slavne na Kustendorf: Malo je falilo da oženim Džonija Depa u Valjevu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.