Helikopter UN prinudno sleteo

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 20:43

Helikopter UN prinudno sleteo

Helikopter Ujedinjenih nacija otet je od strane terorista grupe Al-Šabab u Somaliji nakon što je obavio prinudno sletanje.

Posadi UN gubi se svaki trag i glas, a veruje se da su u zarobljeništvu militantske grupe.

Jedan od helikoptera UN koji se koristi u mirovnoj misiji u Somaliji je u sredu 10. januara obavljao medicinski prevoz ranjenih vojnika iz grada Beledvejne. Helikopter je tokom leta imao tehnički kvar zbog čega je posada bila primorana da obavi prinudno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sletanje, prenosi Aero Time pozivajući se na pisanje Al Jazeera.

Helikopter je navodno sleteo blizu sela Gadon u oblasti Galgadud koju kontroliše teroristička organizacija Al-Šabab. Vazduhoplov su prema navodima medija oteli teroristi, a najmanje šest od devet ljudi iz helikoptera je kidnapovano, piše Al Jazeera.

Ujedinjene nacije su potvrdile da je došlo do "incidenta" sa jedinim helikopterom UN u Somaliji.

Somalijske oružane snage navodno rade na tome da pronađu helikopter i oslobode kidnapovanu posadu.

Ujedinjene nacije u svojim mirovnim misijama širom sveta koriste različite tipove letelica, a belu šemu bojenja sa natpisom "UN" najćešće nose helikopteri Mi-8/17 sovjetskog porekla koje lete Ukrajinkse i do pre uvođenja sankcija, ruske kompanije. Pretpostavlja se da je reč o Mil Mi-8MTV-1 ukrajinske registracije UR-UHC, navodi ASN.

UN Mi 8 često je viđan na aerodromu Mogadišu u glavnom gradu Somalije te postoji mogućnost da je upravo ovaj vazduhoplov pao u ruke terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.