Heklanje sve popularnije kod mladih

Izvor: Megafon.co, 27.Sep.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heklanje sve popularnije kod mladih

Dragana Milošević iz Niša je još kao dete počela da hekla. Danas ima 58 godina i ne zapostavlja svoj omiljeni hobi, iako ima redovne obaveze u obrazovanju, gde je i zaposlena. Kako je ona nekada učila od starijih, tako danas omladina uči od nje. Mi smo je zatekli u Kući starih zanata na Panteleju, gde i izlaže svoje radove.
„Postoje različite vrste heklanja. Klasično heklanje koje može da se primeni u izradi modernih predmeta, što je danas jako popularno. Jedno  vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << heklanje je imalo neko zatišje. Međutim danas i mlađi vole da nose ono što je originalno, unikatno. Tako da je ta vrsta ručnog rada ponovo aktuelna”, potvrđuje Dragana.
Ne zna se zasigurno da li heklanje potiče iz Kine ili Južne Amerike, ali kod nas je stiglo tek u 19. veku. Osim klasičnog heklanja postoji tzv. heklanje viljuškom – tako se heklaju trake, pa se spajaju u odevni predmet. Postoji i tzv. tunisko ili tunižansko heklanje – heklica je tu kao igla, prilično dugačka, i sastoji se u tome da se sve petlje nanižu odjednom, pa se vraćate unazad praveći red, ponavljajući postupak.
Izložba nakita u Kući starih zanata

„Danas se radi modernija primena heklanja u izradi nakita npr. korišćenjem različitih vrsta materijala. Ja uglavnom koristim glicer koji daje poseban sjaj, ali može i bilo koji drugi konac u kombinaciji sa perlicama. Zatim možete od glicera da napravite odevne predmete za neke svečane prilike, na primer. haljine”, predlaže Dragana.
Srećna je što svoju kreativnost može da proveri i zahvaljujući komentarima ćerkinih prijateljica, kojima se sviđa njen rad, ali i što njena ćerka voli da nosi takve stvari.
 „U poslednje vreme mladi su vrlo zainteresovani za rad. Društvene mreže nam omogućavaju da nas i oni prate. Skoro mi je dolazila jedna mlada žena iz Beogra. Preko Jutjuba je skidala šeme i pitala me da li može da dođe da joj pomognem. Oberučke sam prihvatila i baš mi je bilo drago da se neko mlad zainteresovao”.
Danas postoje šeme za sve što poželite da heklate, u šta se uverila i naša Katarina dok je isprobavala najnoviji Draganin rad. A kako sve ovo izgleda i šta nam je još rekla Dragana, pogledajte u videu.

Novinari: Jovana Đorđević, Katarina Mladenović
Kamera, montaža: Jovana Đorđević
Muzika: Confliction&Chatarsis – Asher Fulero
*Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Kuća starih zanata – mesto za osnaživanje savremenih žena“, koji sufinansira GO Pantelej kroz Konkurs o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na teritoriji GO Pantelej u 2018. godini.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.