Izvor: B92, 27.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haško sećanje na Franju Tuđmana

Hag -- Uvodna reč na suđenju šestorici funkcionera Herceg-Bosne i Hrvatske uglavnom je bila posvećena Franji Tuđmanu.

Iako su se na optuženičkoj klupi našli bivši funkcioneri Herceg-Bosne i Hrvatske Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Berislav Pušić, Valentin Ćorić i Bruno Stojić, posmatrači suđenja jednodušno su ocenili da je najveći deo uvodne reči tužioca Keneta Skota zvučao kao da je reč o početku suđenja bivšem predsedniku Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Franji Tuđmanu.

Za pokojnog predsednika Hrvatske u Hagu se i zvanično tvrdi da bi bio optužen da je istraga Tužilaštva završena pre njegove smrti. Tuđman i njegovi govori i dokumenta iz njegove predsedničke arhive bili su predmet višečasovne analize u sudnici, a Skot je zaključio da oni pokazuju da su zločini nad Bošnjacima u Herceg-Bosni bili planirani, a da je vrh Hrvatske, na čelu s Tuđmanom, znao za te zločine. Prema Skotovim rečima, Tuđman je bio na čelu tzv. zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo proterivanje Bošnjaka iz Herceg- Bosne, koju je potom trebalo pripojiti tzv. Velikoj Hrvatskoj. Sem njega i šestorice optuženih, tom udruženju pripadali su zvaničnici Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban. Tužilac je podsetio na Tuđmanov govor iz 1991, kada je pozvao na okupljanje hrvatskog naroda u najširim mogućim granicama i obnavljanje granica Hrvatske banovine iz 1939. Hrvatske snage tokom rata u Bosni težile su da izađu upravo na te granice, tvrdi tužilac.

Raspad Jugoslavije za Tuđmana je bio, kako je napisao, grabljenje prilike za podelu Bosne i Hercegovine, koju je smatrao neodrživom, tim pre što je, kako se navodi u spisima iz njegovog kabineta, verovao da u predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću za to ima saveznika, rekao je tužilac i podsetio na susret dva predsednika u Karađorđevu, u martu 1991.

Posledica takvih planova, kaže tužilac, bilo je nezamislivo zlo naneto bezbrojnim žrtvama, a šestorica optuženih odgovaraće za progon, ubistva, silovanja, mučenje zatvorenika u logorima, pljačku i uništavanje imovine bosanskih muslimana. Suđenje se nastavlja danas, a optuženi Slobodan Praljak, bivši zamenik ministra odbrane Hrvatske, tražio je da se pre prvih svedoka Tužilaštva obrati sudu i najavio da će gledaoci moći da prisustvuju višesatnom multimedijalnom predstavljanju, za B92 javlja Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.