Izvor: B92, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal sledeće sedmice

Hag -- Sledeće sedmice se očekuje izricanje presude dvojici oficira VRS i nastavak pet suđenja optuženima za zločine na Kosovu i u BiH.

Bivšem komandantu Bratunačke brigade VRS pukovniku Vidoju Blagojeviću i načelniku inžinjerije Zvorničke brigade VRS majoru Draganu Jokiću konačna presuda biće izrečena u sredu, 9. maja. Prvostepenom presudom, izrečenom u januaru 2005. godine, Blagojević je proglašen krivim za pomaganje u saučesništvu u genocidu nad Muslimanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srebrenici u julu 1995. i osuđen na 18 godina zatvora.

Jokić je na devet godina zatvora osuđen zbog pomaganja i podržavanja istrebljenja, progona na verskoj, rasnoj i političkoj osnivi i ubistva muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Obojica su na presudu uložila žalbu, a pošto apelaciono veće Tribunala u sredu saopšti svoju presudu, biće prebačeni na izdržavanje kazne.

U postupku protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i petorice saoptuženih za zločine na Kosovu, sudije će sutra saslušati argumente kojim tužioci odgovaraju na zahtev odbrane za oslobađanje.

Branioci sve šestorice optuženih zatražili su prošle nedelje da oni budu oslobođeni svih optužbi, zato što, po odbrani, tužioci u tek okončanom dokaznom postupku nisu dokazali njihovu krivicu.

Sudsko veće Ijana Bonomija će odluku o tom zahtevu saopštiti sutra ili u utorak, posle čega će nastupiti pauza u suđenju tokom koje će se zastupnici optuženih pripremati za dokazni postupak odbrane.

Prvog svedoka optužbe, sudije će sutra saslušati na suđenju bivšem makedonskom ministru unutrašnjih poslova Ljubetu Boškovskom i njemu podređenom policajcu Johanu Tarčulovskom.

Boškovski i Tarčulovski optuženi su za zločine nad albanskim civilima u selu Ljuboten kod Skoplja u avgustu 2001. godine. Suđenje je počelo uvodnom rečju tužilaca 16. aprila.

Dokazni postupak tužilaštva biće sutra, posle jednonedeljne pauze, nastavljan u procesu protiv Ramuša Haradinaja koji je tokom sukoba na Kosovu 1998-99 bio vođa OVK u području Dečana.

Haradinaj je, zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u dečanskom kraju s proleća i leta 1998.

Sledeće sedmice biće nastavljena i suđenja oficirima VRS optuženima za genocid u Srebrenici, te liderima bosanskih Hrvata koji se terete za zločine nad Muslimanima u srednoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.