Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški tribunal nastavlja sa radom

Hag -- U sudnicama haškog tribunala, sledeće nedelje će, posle novogodišnje i božićne pauze, biti nastavljeno nekoliko procesa.

Posle gotovo jednomesečne novogodišnje pauze, u utorak se u Haškom tribunalu nastavlja suđenje Slobodanu Miloševiću. Posle Rusa, pred Tribunalom bi trebalo da se pojave prvi svedoci iz Francuske i Nemačke, bivši vojnici, posmatrači i oficiri obaveštajnih službi te dve zemlje.

Kako saznaje B92 prvi svedoci u nastavku suđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće francuski oficiri Patrik Bariot i Iv Krepen, nekadašnji članovi mirovnih misija u Hrvatskoj i Kosovu.

Posle njih pred Tribunalom bi trebalo da se pojavi i bivši šef francuske kontraobaveštajne službe Iv Bone. Do kraja januara u Hagu bi trebalo da svedoči i profesor prava Ratko Marković.

Podsećamo, od kada mu je, početkom novembra, vraćeno pravo da sam organizuje svoju odbranu, Slobodan Milošević izveo je pred Haški tribunal osam svedoka. Bivši visoki zvaničnici Rusije, Nikolaj Rižkov, Leonid Ivašov i Jevgenij Primkov tvrdili su da obaveštajni podaci te zemlje ukazuju da je u sukobima u bivšoj Jugoslaviji Zapad stao na stranu republika koje su se otcepile, odnosno na stranu Albanaca na Kosovu, kao i da je bombardovanje Jugoslavije bilo isplanirano nekoliko godina pre nego što se i dogodilo.

Svedočeći pred Haškim tribunalom članovi SANU, Mihajlo Markovic, Čedomir Popov i Kosta Mihajlovic, negirali su navode tužilastva da je Memorandum Akademije poslužio kao osnova srpske nacionalističke politike kojom je razbijena SFRJ.

Celokupni dokazni postupak odbrane Slobodana Miloševića trebalo bi da bude završen za 150 radnih dana, što znači da najveći deo tek predstoji, odnosno da će ovaj maratonski sudski proces verovatno potrajati do kraja 2005 godine.

Milošević se tereti za ratne zločine počinjene tokom ratova u Hrvatskoj i na Kosovu kao i za genocid počinjen u Bosni.

Televizija B92 nastavlja sa prenosom suđenja Slobodanu Miloševiću. Specijalni program - Proces TV, posvećen ovom i ostalim procesima koji se vode u Hagu ali i suđenjima za ratne zločine i organizovani kriminal koja se vode pred domaćim sudovima, emituje se svakog radnog dana od 9:30 do 14:00.

Ostali procesi i najava novih

U Hagu će biti nastavljena i suđenja Naseru Oriću, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, te trojici kosovskih Albanaca: Fatmiru Ljimaju, Haradinu Baljaju i Isaku Muslijuu.

Tokom sledeće nedelje u Hagu bi mogle biti obelodanjene i poslednje optužnice koje je podigla glavna tužiteljka Karla Del Ponte. U skladu sa strategijom okončanja rada Tribunala do 2008, koju je usvojio Savet bezbednosti UN, Del Ponte je do kraja prošle godine sudijama na potvrđivanje podnela šest optužnica, a portparol glavne haške tužiteljice Florans Artman, ranije je rekla da bi neke od optužnica mogle biti objavljene sredinom januara.

U poslednjem izveštaju koji je dala pred Savetu bezbednosti UN-a, krajem prošlog novembra, Karla del Ponte je rekla da bi, po novim optužnicama, pred Tribunalom mogla biti otvorena još četiri suđenja, a da bi postupci po preostale dve optužnice mogli biti objedinjeni sa ranije započetim procesima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.