Hartmann uhićena od Mehanizma međunarodnih sudova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2016, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hartmann uhićena od Mehanizma međunarodnih sudova

Rezidualni Mehanizam međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu (MMKS) potvrdio je svoju odgovornost za uhićenje bivše glasnogovornice haškog tužiteljstva Florence Hartmann „izvršavajući nalog za uhićenje iz 2011.godine od strane Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Rezidualni mehanizam je međunarodno pravosudno tijelo osnovano radi  dovršenja procesuiranja pred spomenutim Međunarodnim sudovima, budući da oni trebaju završiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << s radom u što skorijem roku – prema naputcima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

U izvještaju je spomenuto da je 2009.godine Haški sud proglasio Hartmann krivom zbog objave zaštićenih podataka u svojoj knjizi iz 2007.godine, kao i u članku iz 2008. Okrivljena je osuđena na kaznu od 7000 eura. Godine 2011.Žalbeno vijeće je potvrdilo okrivljujuću presudu, ali ju i preinačilo u 7 dana zatvora.

Francuske vlasti su odbile  izvršiti presudu, a Hartmann je podsjetimo uhićena u četvrtak pred Haškim sudom u okruženju predstavnika udruženja žrtava u BiH koji su ju pokušali obraniti od policajaca.

Hartmann je u svojoj knjizi kritizirala predsjednika Haškog suda Theodora Merona, tvrdeći da je zakonodavno omogućio zaštitu i tajnost dokumenata koji ukazuju na odgovornost i učešće države Srbije u ratnim događajima u BiH pa i u Srebrenici.

Zbog toga je osuđena za nepoštivanje međunarodnog suda, za što su predviđene kazne do 7 godina zatvora, i/ili novčana do 100 tisuća eura.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.