Harmonikaš s prosekom 9,8

Izvor: B92, 07.Jan.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harmonikaš s prosekom 9,8

Iako se poslednjih godina u Srbiji povećava broj romskih đaka, i dalje većina romske dece nije u sistemu obrazovanja.

Oni nemaju odgovarajuću podršku ni u porodici, ni u školama. Zato je broj onih koji napuštaju školovanje alarmantan.

Ranko Jovanović je diplomirani inženjer elektrotehnike, bio je student generacije, s prosekom 9,8. Preko dana radi u jednoj stranoj kompaniji, a uveče se hvata harmonike, čime nastavlja porodičnu tradiciju.

“U mojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodici je muzika tradicija generacijama, nastavio sam tim putem, ali sam težio i da završim fakultet i time da dokažem svojoj deci i drugima da je to put za izlazak iz siromaštva i bede. Ja sam primer da postoji šansa za one koji hoće. Samo teškim radom se može stići do uspeha“, rekao je Jovanović.

Još jedan pozitivan primer predstavlja Nataša Tasić, operska pevačica, kojoj je značaj školovanja usadila majka.

Iza Nataše su srednja škola vazduhoplovstva, Saobraćajni fakultet i Muzička akademija. Ona poručuje da nijedna škola u Srbiji ne bi bila prazna kada bi sva romska deca bila đaci.

Izlazak iz nehigijenskih naselja bio je samo prvi korak. Činjenica je da raste broj romske dece koja idu u školu, ali su još brojniji oni koji nisu u obrazovnom sistemu. Retke su porodice koje prepoznaju šansu kako da deca izbegnu njihovu sudbinu.

Nije tajna da ogroman broj romske dece napušta školovanje, jer ih okolina ne prihvata.

“Iako ima pomaka stanje je i dalje loše, a pritužbe pokazuju da su romska deca izložena raznim vidovima diskriminacije. Ta deca nemaju odgovarajuću podršku, a škole često ne reaguju na pravi način”, navodi poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Beograd godišnje izdvaja 45 miliona dinara za troškove stanovanja Roma u novoformiranim naseljima, a do sada im je dodeljen i 191 socijalni stan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.