Hari i Megan: Da li će selidba pogoršati odnos sa medijima

Izvor: B92, 14.Jan.2020, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hari i Megan: Da li će selidba pogoršati odnos sa medijima

Mediji se radikalno više interesuju za par posle najave o povlačenju iz kraljevske porodice.

Da bi savremena monarhija zadržala podršku javnosti, ona ne sme da bude suviše zanimljiva - ovo je opšte prihvaćeno stanovište.

Princ Hari je suviše zanimljiv. On govori i radi zanimljive stvari. To znači da prečesto završava u vestima.

Ako se osvrnete na vladavinu kraljice Elizabete Druge, kuća Vindzor se uvek nalazila u najvećoj opasnosti onda kad je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila najzanimljivija štampi.

Dobro su poznata i mišljenja princa Čarlsa o brojnim pitanjima od homeopatije do arhitekture.

Kako se bliži njegov pretpostavljeni dolazak na tron, njegovi javni komentari su sve ređi.

Sa stanovišta medijskog menadžmenta, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, koji bi u ovom trenutku mogli da budu najslavniji par na planeti, trenutno su suviše zanimljivi za kuću Vindzor.

Pomešajte njihovu slavu i nategnute odnose sa drugim članovima kraljevske porodice, uz činjenicu da pripadaju Instagram generaciji i da decenijama postoji - u slučaju princa Harija - instinktivan prezir prema najvećem delu medija uglavnom kao posledica smrti njegove majke. Dobićete jedan veoma otrovan napitak.

I sve to pre nego što ubacite katastrofalni intervju princa Endrua o kontroverznim vezama sa američkim milijarderom Džefrijem Epstinom. Utisak je bio da niko u Firmi nema kontrolu, niti pojma šta radi, makar sa stanovišta odnosa sa javnošću.

Tabloidni novinari u Britaniji nekoliko meseci su pisali o tenzijama između princa Harija i njegovog brata, o tome da se verovatno bliži formalni raskol u aktivnostima u okviru porodice, kao i tome da kraljica nije potpuno upoznata sa njihovim planovima.

I ova priča se ispostavila kao tačna: princ Hari je nešto od toga čak priznao pred kamerama novinaru Tomu Bredbiju sa ITV-a.

A ove nedelje je Den Vuton iz Sana prvi izvestio da se par sprema za selidbu preko okeana. Zaista je pretekao sve ostale i sve zasluge za to idu njemu.

Mnogo godina je izveštavanje o kraljevskoj porodici funkcionisalo preko kraljevskog sistema dežurstava.

Pomalo kao sa lobijem u Vestminsteru, to je privilegovanim, odobrenim novinarima davalo pristup kraljevskoj porodici u zamenu za detaljnije izveštavanje i - Vindzorovi su se nadali - predstavljanje u pozitivnijem svetlu.

Vojvoda i vojvotkinja kažu da će sada izaći iz tog sistema.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.