Hari Hudini − prvi američki superheroj

Izvor: Studnel.com, 31.Okt.2015, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hari Hudini − prvi američki superheroj

Hari Hudini mu je bio pseudonim, a njegovo pravo ime je Erik Vajs. Rođen je u Mađarskoj 1874. godine. Postao je svetska zvezda zahvaljujući svojim trikovima i optičkim varkama, a uspeo je da od manjih izvedbi dospe do ogromnih nastupa u operskim halama i pozrištima. Poznavanje svih sistema brava i neverovatne akrobatske sposobnosti osigurale su mu uspeh, a pokretanjem ramena mogao je da umanji rameni sklop za fascinantnih 50%. U ono što oči vide i uši čuju − um >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << poveruje, bila je parola njegovih trikova.
Imao je veoma živopisan i mističan život. Jedno od novijih otkrića o Hudiniju kaže da je čak i špijunirao kraljevske porodice i političke lidere Evrope za američku i britansku vladu. Američki predsednik Vidro Vulson mu je, prilikom ličnog susreta u Beloj kući, pozavideo na njegovim veštinama i šaljivo mu rekao: Zavidim ti na sposobnosti da pobegneš iz skučenih mesta. Ponekad poželim da to mogu i ja.

Foto: www.preceden.com
Slavu je stekao kao mađioničar, ali je taj opis nedovoljan. Pojavljivao se i u nekoliko filmskih ostvarenja, amaterski se bavio boksom i bio vrhunski atleta, što mu je i pomoglo da izvede većinu svoijh trikova. U svojoj karijeri ozbiljno se bavio istraživanjem parapsiholoških pojava, a posebno razotkrivanjem onoga što su spiritualisti nazivali fenomenima. Naime, početkom 20. veka mnogi ljudi su im se obraćali i bili su spremni da plate mnogo novca da bi razgovarali sa mrtvima, što su sami spiritualisti nudili.
Međutim, Hudini je razotkrio da su oni zapravo šarlatani koji su lovili ožalošćene i iskorišćavali njihovu emocionalnu slabost, uveravajući ih u neverovatno. Interesantno je to da je on kao jedan od najvećih skeptika umro baš na Noć veštica. Postoje čak i teorije zavere da su ga otrovali spiritualisti koji su bili ugroženi njegovim veštinama.
Izvori: akademediasrbija.com, navidiku.rs, brainyquote.com, mnn.com, stampsofdistinction.com.

hari hudinimadionicarna danasnji danbiografijailuzionistasad

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.