Harčenko: Ukinuti OHR u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2010, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harčenko: Ukinuti OHR u BiH

Rusija se zalaže za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) i njenu tranziciju u misiju EU, izjavio je danas ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko u razgovoru sa predsednikom Skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Govoreći o eventualnom skupu lidera BiH u Madridu, ambasador Harčenko je rekao da Rusija podržava taj skup, jer pruža dodatnu mogućnost za razgovor i uspostavljanje dijaloga.

"Ako dođe do ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << skupa mi ćemo ga iskoristiti da bi smo još jednom izneli naše stavove o zatvaranju OHR-a", dodao je Harčenko.

"Ukoliko dođe do zatvaranja supervizije (za distrikt Brčko) mi bismo to smatrali kao dobar signal i za zatvarnje OHR u najskorije vreme", rekao je Harčenko.

Komentarišući poslednju sednicu Saveta za implementaciju mira (PIK), on je rekao da nije zadovoljan što je ocenjeno da u BiH nema napretka u zatvaranju OHR-a.

Harčenko je rekao da je uspeo smanjiti kritičan prilaz i ocenu u vezi sa pričom o referendumu u RS.

Ruski ambasadoru je rekao da je razgovarao i o razvoju i unapređenju ekonomske i političke saradnje RS i Rusije, naglašavajući da će Rusija nastaviti objašnjavati svoj stav u korist poštovanja Dejtona i statusa RS kao entiteta u okviru Dejtona.

"Objasnili smo stav Rusije da referendum i Zakon o referendumu nije protiv Dejtona i ni u kom smislu ne krši Dejton i na kraju diskusije zapazili smo manje kritike na ovu napetu situaciju", rekao je Harčenko.

Radojičić rekao je da je preostalo rešavanje još nekoliko pitanja u sklopu zahteva za transformaciju OHR-a, kao što je pitanje imovine i Brčko distrikta. On je rekao da RS ima interes da se reši pitanje snabdevanja Brčkog električnom energijom, izražavajući nadu da će se to pitanje rešiti brzo.

Radojičić je rekao da je bilo reči i o inicijativama koje postoje za sastanak BiH lidera pre izbora, te da su stranke i politička scena u RS i BiH praktično već u predizbornoj kampanji, što i ograničava mogućnost za dalje i veće reformske ili političke domete.

Ruski ambasador održao je i predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, a razgovarao je i sa predsednikom RS Rajkom Kuzmanovićem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.