Harčenko: Rusija protiv sankcija RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2011, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harčenko: Rusija protiv sankcija RS

BEOGRAD, BANJALUKA -

Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o sudu i tužilaštvu BiH nije u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

On je u intervjuu "Novostima" istakao da se njegova država protivi upotrebi "bonskih ovlašćenja" u eventualnom sankcionisanju zvanične Banjaluke i da se rešenje mora tražiti u dijalogu.

Harčenko je rekao da je Rusija garant >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Dejtona" i smatra da u odluci o raspisivanju referenduma u RS nema kršenja sporazuma i da nema mesta za upotrebu protektorskih ovlašćenja, jer ona neće doprineti konstruktivnom rešenju, već će dodatno produbiti krizu u BiH.

On je naglasio da je za Rusiju nedopustiva promena Dejtonskog sporazuma.

"Kao garanta 'Dejtona', za nas se ne dovodi u pitanje celovitost BiH, ali isto tako i kapacitet entiteta RS i Federacije BiH", objasnio je Harčenko.

On smatra da pitanje referenduma u RS nije najveći problem BiH i da je veći problem činjenica da Savet ministara nije izabran ni posle sedam meseci od izbora.

"Veći problem je položaj hrvatskog naroda. Ne poštuje se 'Dejtonom' utvrđeni princip rotacije predstavnika konstitutivnih naroda na vodećim funkcijama. To su realni problemi, a ne referendum", rekao je ruski ambasador u BiH.

Na opasku novinara da RS više od četiri godine upozorava na loš i pristrasan rad suda i tužilaštva BiH i da niko nije reagovao, Harčenko je odgovorio da je to i ključni problem i to je zvanični stav Rusije.

"RS je upozoravala i upozoravala na problem suda i tužilaštva. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) nije poklanjala nikakvu pažnju toj zabrinutosti. Zato što je OHR ignorisao ova upozorenja, došli smo u današnju situaciju", kazao je ruski ambasador u BiH.

Incko: Potezi rukovodstva RS najozbiljnije krše Dejton

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da Republika Srpska (RS) "jasno krši Dejtonski sporazum", naročito anekse četiri i deset, a nedavni potezi rukovodstva RS predstavljaju najozbiljnije kršenje Dejtonskog sporazuma od njegovog potpisivanja pre 15 godina.

Incko je to naveo u izveštaju o BiH, koji je pripremio za raspravu u Savetu bezbednosti UN, zakazanu za ponedeljak, 9. maj, a taj izveštaj objavljuje danas banjalučki "Glas Srpske" .

Uz redovan izveštaj o stanju u BiH, Incko je prvi put dostavio jedan ceo aneks koji nosi naziv "Republika Srpska".

U izveštaju koji je podeljen članicama SB UN, Incko optužuje Narodnu skupštinu RS da svojim zaključcima direktno osporava ulogu visokog predstavnika i njegova ovlašćenja koja se navode u aneksu deset, Ustavu BiH, kao i sve odluke i zakone koje je, kako se navodi, visoki predstavnik doneo u skladu sa svojim mandatom.

"Zaključci takođe negiraju ovlašćenja Ustavnog suda BiH, institucije koja je, prema aneksu četiri, stub ustavnog poretka u BiH. Štaviše, ovim odlukama se kategorički negiraju ovlašćenja i nadležnosti državnih pravosudnih institucija na teritoriji Republike Srpske. Dovodi se u pitanje uloga Parlamentarne skupštine BiH u donošenju zakona koji se odnose na te institucije", naveo je Incko u izveštaju.

Incko je ocenio da se skupštinskim zaključcima nastoji narušiti celokupni ustavni poredak BiH.

"Zaključci Narodne skupštine, kao i odluka o sprovođenju referenduma, dovode u pitanje sve zakone koje je doneo visoki predstavnik, a tvrdi se da ti zakoni krše Dejtonski sporazum i da RS ima pravo da ospori njihovo pravno dejstvo, između ostalog, i putem referenduma. Mnogima od tih zakona ustanovljene su institucije sa državnim nadležnostima", navodi se u Inckovom izveštaju.

On tvrdi da bi "referendum imao značajne negativne posledice po funkcionalnost i održivost BiH".

Incko je upozorio da bi bilo kakav referendum koji se meša ili osporava aspekte Dejtonskog sporazuma predstavljao ozbiljno kršenje tog sporazuma.

Naveo je da vlasti RS, naročito njen predsednik Milorad Dodik, i dalje nastavljaju da "otvoreno osporavaju teritorijalni integritet i suverenitet (BIH) i sprovode politiku opstrukcije, podrivanja i osporavanja autoriteta drugih ključnih državnih institucija, kao što su Uprava za indirektno oporezivanje, 'Elektroprenos', Institut za nestala lica".

Incko vlasti RS optužuje i da su preduzele jednostrane akcije usmerene na državnu imovinu i da nastavljaju "negiranje genocida u Srebrenici 1995. godine".

U redovnom izveštaju o BiH, Incko navodi i da je "rukovodstvo RS nedavnim potezima ozbiljno ugrozilo Dejtonski sporazum" zbog čega "imajući u vidu ozbiljnost krize koju su izazvali potezi dela rukovodstva RS", prvi put prilaže poseban izveštaj o RS.

Mišljenja je da "Savet bezbednosti UN i međunarodna zajednica treba da se fokusiraju na održanje postignutog" i da "ukoliko se ne pozabave ovim pitanjima, postoji stvarna opasnost od budućih nastojanja podele zemlje i njenih naroda, što bi imalo šire političke i bezbednosne posledice u regionu".

Incko će se, posle izlaganja u UN, u utorak i sredu sastati s američkim zvaničnicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.