Harčenko: Dodik ne ruši BiH

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harčenko: Dodik ne ruši BiH

Dijalog među političarima u BiH ide teško, ali je bitno da on bude nastavljen, a Rusija kao garant Dejtona, daće svoj doprinos u tome, rekao je ambasador Aleksandar Bocan Harčenko.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nema nameru da ruši BiH, javlja Radio-Televizija Republike Srpske.

"Mi nikada nismo imali osećaj ili utisak da postoji namera razbijanja BiH u Banjaluci", rekao je Harčenko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i naglasio da Dodik želi samo da sačuva nadležnosti entiteta u okviru Dejtonskog sporazuma.

Ruski ambasador je istakao da njegova zemlja ne podržava dezintegraciju BiH,  jer je stav Moskve jasan i principijelan - suverenitet i celovitost BiH.

On je rekao da je stav Rusije da reforma Ustava BiH, kao i svaka druga promena Dejtonskog sporazuma, može da bude samo "domaći proizvod".

Prema rečima Harčenka, o tome bi trebalo da odluče sami politički lideri u BiH, dok uloga međunarodne zajednice može da bude samo savetodavna, bez nametanja rešenja.

Harčenko ne veruje u mogućnost promene Ustava preko noći i ističe da se Rusija zalaže za put koji je utemeljen preko Saveta za implementaciju mira.

"Rusija smatra da prvo treba da dođe do zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika, zatim njene tranzicije u kancelariju predstavnika EU, a onda i do promene Ustava, uz saglasnost svih političkih lidera u BiH", rekao je Harčenko.

Ocenio je da u BiH ima mnogo problema, ali da ne bi trebalo dramatizovati situaciju, jer postoje mogućnosti za konstruktivan dijalog.

"Dijalog među političarima u BiH ide jako teško, ali je bitno da on bude nastavljen, a Rusija kao garant Dejtona, daće svoj doprinos u tome", rekao je Harčenko.

Prema njegovom mišljenju, postoji mnogo pozitivnih trendova u regionu, uključujući i BiH, kao i mogućnosti da se Balkan pretvori u jezgro stabilnosti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodok ne ruši BiH

Izvor: S media, 01.Nov.2009

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio da predsednik Vlade RS Milorad Dodik nema nameru da ruši BiH. .."Mi nikada nismo imali osećaj ili utisak da postoji namera razbijanja BiH u Banjaluci", rekao je Harčenko i naglasio da Dodik želi samo da sačuva nadležnosti entiteta u okviru...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.