Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj može da se bavi politikom

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala većinom glasova je dozvolilo da se Ramuš Haradinaj uključi u politički život na Kosovu.

Kako javlja specijalni izveštač B92 iz Haga Miloš Milić, današnjom sudskom odlukom Haradinaj će moći da se uključi u javni i politički život, a UNMIK-u je naloženo da proceni u kojoj meri bi mu to trebalo dozvoliti, uzimajući u obzir pozitivan razvoj političke i bezbednosne situacije na Kosovu. Tužilaštvo, koje se protivilo njegovom političkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << angažovanju, ima pravo na žalbu.

Haradinaj, optužen za zločine nad Srbima i Albancima 1998. godine na Kosovu, trenutno se nalazi na privremenoj slobodi do početka suđenja, a njegova odbrana zatražila je pre nekoliko meseci da se bivšem premijeru Kosova dozvoli političko angažovanje.

UNMIK će, kako se navodi, morati da "od slučaja do slučaja" procenjuje da li da dozvoli Haradinajevo javno i političko angažovanje. Sa ovom odlukom nije se složio predsedavajući sudija, Karmel Agius. "Javnost bi mogla da stekne pogrešan utisak da se Haradinaj, iako optužen pred Tribunalom, postepeno, ali 'de facto', vraća na poziciju ključne političke ličnosti na Kosovu. Čvrsto verujem da se odlukom da UNMIK daje procenu o stepenu političke angažovanosti šalje pogrešna poruka svima u bivšoj Jugoslaviji, pogotovo stoga sto Haradinaj nije jedini političar iz regiona koji je optužen za ratne zločine pred Tribunalom", saopštio je Agius. On je, izdvajajući mišljenje, ocenio da se UNMIK-u ne smeju dati u nadležnost obaveze koje su u isključivoj jurisdikciji Tribunala i Sudskog veća.

Inače, u istoj odluci suda, odbijen je zahtev Haradinaja da mu se omogući da napušta područja Prištine i Glođana, kako je prvobitnim sudskim nalogom određeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.