Izvor: B92, 08.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Haradinaj": Svedok o maltretiranju

Svedokinja S-38 izjavila da su nju i njenu porodicu u maju 1998. kod sela Junik zlostavljali "ljudi Ramuša Haradina".

Zaštićena svedokinja optužbe romske nacionalnosti na suđenju Ramušu Haradinaju izjavila je da je na dan izbijanja sukoba u selu, sredinom maja 1998, po naređenju OVK sa sedmočlanom porodicom morala da napusti svoju kuću. Ona je rekla da je prethodno videla kako se OVK noću naoružavala, zbog čega joj je razbijen prozor na kući.

Prema njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, više od 10 romskih porodica iselilo se iz Junika pre sukoba, pošto je meštanin Džemail Šalja obučen u uniformu OVK i naoružan automatskom puškom održao govor, rekavši da je u "glavnom štabu" u selu Glođani kod Dečana završio šestomesečnu obuku i da je zadužen da podeli oružje i "okupi omladinu".

Na dan kada je u Juniku "počeo rat", ispričala je ona, njenoj porodici je naređeno da pođe sa kolonom civila, ali su ih kod obližnjeg mlina izdvojili i maltretirali pripadnici OVK koji su nakratko razgovarali i sa Ramušom Haradinajem.

"Tu, kod mlina, pripadnik OVK Aslan Ljuljuni počeo je da nas zlostavlja. Skinuo me je golu i vezao mi ruke bodljikavom žicom, preturao mi po torbi, tukao me i naterao me da progutam čekovnu knjižicu...Mog oca je isto vezao, tukao ga i iščupao mu brk", opisala je svedokinja.

S-38 je kazala da je maltretiranje prestalo kada je naišao džip iz kojeg je izašao čovek u maskirnoj uniformi kome su se pripadnici OVK obratili sa "komandante", a koga je ona kasnije prepoznala kao Ramuša Haradinaja, pošto ga je često viđala na albanskoj televiziji.

"Oni su razgovarali nedaleko od nas, ja sam sa ocem i dalje stajala gola, padala je jaka kiša i bili smo vezani...Kad je Haradinaj otišao, Ljuljuni se vratio i tukao i mene i oca kundakom puške, psovao je i pominjao Miloševića, što on ne dođe da nas spase, kad nam nema spasa", opisala je svedokinja.

Ona je posvedočila da je sledeće dve noći i dva dana, pod pratnjom OVK, sa porodicom provela u šumi i da je sve vreme bila gola i vezana.

Članovi OVK su im potom naredili da odu do jedne kuće na samoj albanskoj granici, gde je videla velike količine oružja. Svedokinju S-38 i njenu porodicu, pripadnici OVK su kod te kuće postrojili na ivici jaruge, ispred puškomitraljeza, ali su ih zatim pustili.

Prema njenim rečima, porodica je na kraju naišla na vojnike Vojske Jugoslavije koji su ih poveli sa sobom i pružili im pomoć.

Suđenje Haradinaju i kooptuženima Idrizu Baljaju i Lahu Brahimaju biće nastavljeno sutra. Oni su u 37 tačaka optuženi za zločine nad Srbima, Romima i Albancima koje nisu smatrali lojalnima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.