Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Nisam kriv

Hag -- Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj u ponedeljak se izjasnio da nije kriv po optužnici Haškog tribunala.

Bivši pripadnici OVK Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Ljahi Brahimaj negirali su u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom krivicu za ratne zločine nad kosovskim Srbima, Romima i Albancima. Optužnica navedenu trojicu tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Metohiji u proleće i leto 1998.

Haradinaja optužnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 17 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti, a u 20 tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja. Haradinaj je optužen za progon, prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva, silovanje, zlostavljanje okrutno postupanje, uništavanje imovine i nezakonito pritvaranje. Po optužnici, Haradinaj je naređivao, kontrolisao i učestvovao u prebijanju osoba koje su pritvorile njegove snage, a koje nisu učestvovale u borbama, učestvovao u otimanju osoba koje su kasnije nađene ubijene i da je u najmanje jednoj prilici dao svoje prećutno odobrenje da pritvorene osobe budu streljane.

Baljaju, komandiru specijalne jedinice OVK u zoni zvane "Crni orlovi", i Brahimaju, koji je bio Haradinajev zamenik, na teret se stavljaju zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Trojica optuženih bili su, prema optužnici, na čelu zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje potpune kontrole OVK u regionu Dečana napadanjem, proganjanjem i nezakonitim uklanjanjem srpskih civila i nasilnim potiskivanjem bilo kakve stvarne ili zamišljene kolaboracije Albanaca i Roma sa srpskim vlastima. U tom cilju, srpsko, romsko i albansko civilno stanovništvo je zastrašivano, otimano, pritvarano, prebijano, mučeno i ubijano.

Haradinaj i Brahimaj su se predali Haškom tribunalu 10. marta, a Baljaj je prebačen u sudski pritvor u Ševeningenu kasnije istog dana.

Garancije i zahtevi

Advokat Rodni Dikson, Haradinajev branilac, kaže da će bivši zapovednik OVK uskoro tražiti puštanje na slobodu do početka suđenja. "Zahtev će biti zasnovan na činjenici da se on, kao premijer Kosova, čim je saznao da je optužen predao Tribunalu, što je slučaj bez presedana", rekao je Dikson. On je najavio i da će uz zahtev za privremeno oslobađanje priložiti i garancije da će se optuženi, ako bude pušten, pojaviti na suđenju.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen spreman je da Haškom tribunalu pruži potrebne garancije kako bi Haradinaj bio oslobođen iz pritvora do početka suđenja.

Privremeno puštanje traže i kosovske institucije, većina političkih stranaka, građani Kosova i tri udruženja proizašla iz OVK. Ta tri udruženja otkazala su protest u Prištini predviđen za ponedeljak.

Optužnica ubrzava otcepljenje

Istoričar Jan Pelikan konstatuje u češkom listu "Pravo" da je haškom optužnicom protiv Ramuša Haradinaja možda počela poslednja faza otcepljenja Kosova.

"Reč je o potezu međunarodne zajednice koja želi da upozori radikalne kosovske lidere da nelojalnost UNMIK-u može da znači nedobrovoljan put u Hag. Zapad s jedne strane stavlja do znanja da neće dopustiti da mu se otme kontroli uticaj lokalnih albanskih lidera, a s druge strane, zato što za šest godina protektorata nije uspeo da nađe drugo rešenje, sam će možda ubrzo početi, pod svojom direktnom kontrolom i isključivši albanske radikalne nacionaliste, promenu Kosova u formalno suverenu državu", piše Pelikan, prenosi Beta.

Pelikan dodaje da suđenjem kosovskim Albancima Hag neće uspeti da umiri osećanje nepravde ni u srpskoj ni u hrvatskoj javnosti, a na Kosovu će ponovo uzburkati krhku stabilnost i ojačati radikalna strujanja u javnosti. "U njenom velikom delu će se učvrstiti uverenje da kosovski Albanci koji su se 1999. oružanom borbom lišili srpske prevlasti sada moraju, na isti način, da svrgnu i zapadni protektorat", zaključuje Pelikan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.