Hapšenje optuženog kriminalnog bosa udarac regionalnoj trgovini narkoticima

Izvor: Southeast European Times, 09.Maj.2013, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje optuženog kriminalnog bosa 'udarac' regionalnoj trgovini narkoticima

Naser Keljmendi osumnjičen je za vođenje jednog od najvažnijih puteva krijumčarenja narkotika preko Balkana.

09/05/2013

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 9.5.2013.

Hapšenje osumnjičenog narko-bosa Nasera Keljmendija je veliki korak u borbi protiv trgovine narkoticima u regionu, kažu analitičari.

„Hapšenje [Keljmendija] je jak udarac narko-mafiji u ovom regionu“, rekao je profesor Univerziteta FON u Skoplju Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Pivovarov za SETimes.

Izvršni direktor Instituta za balkansku politiku u Prištini Seb Bitići otišao je korak dalje rekavši da hapšenje Keljmendija daje nadu da je kosovska policija u stanju da se bori protiv organizovanog kriminala.

„Borba protiv organizovanog kriminala na Kosovu je neophodna. To bi takođe mogao da bude udarac regionalnim kriminalnim mrežama“, rekao je Bitići za SETimes.

Keljmendija, državljanina Bosne i Hercegovine (BiH) kosovskog porekla, u nedelju (5. maja) uhapsile su specijalne policijske snage na Kosovu, na osnovu međunarodnog naloga koji su izdale vlasti BiH.

On je osumnjičen da vodi veliku grupu koja krijumčari heroin i kokain za Evropu preko Balkana.

U utorak je EULEKS intervenisao i uhapsio Keljmendija nakon što mu kosovske vlasti nisu produžile pritvor posle 48 sati. Prema misiji EU, Keljmendija traži Interpol na osnovu sumnje za umešanost u organizovani kriminal.

„Činjenica da smo osigurali da ostane u pritvoru govori sama za sebe“, rekao je Fransoa Lamber, vršilac dužnosti glavnog portparola EULEKS-a, u izjavi za SETimes.

Keljmendi je bio pod istragom u BiH na osnovu 13 optužbi za krivična dela, ali nikada nije izveden na suđenje. Sarajevska policija je u proteklih pet godina podnela krivične prijave, koje uključuju optužbe za ubistvo, pokušaj ubistva i napad, protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika.

Keljmendi je osumnjičen za organizovanje ubistva Ramiza Delalića 2007. godine. Delalić, sarajevski ratni vođa i poznata kriminalna ličnost, sukobljavao se sa lokalnim Albancima. Druge optužbe kreću se od krijumčarenja oružja i cigareta do kamatarenja i iznuđivanja.

„Keljmendi je glavni osumnjičeni u ovom slučaju i jedan od glavnih nosilaca kriminala u Evropi. [On je] jedan od najvećih kriminalaca, ne samo u ovom delu sveta, nego i u Evropi“, rekao je državni tužilac BiH Dubravko Čampara novinarima u Sarajevu.

Bosanske vlasti žele da Keljmendi bude izručen Sarajevu. „Iskoristićemo sva diplomatska sredstva da se Keljmendiju sudi u Sarajevu“, rekao je ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić za SETimes.

„BiH i Kosovo nemaju diplomatske odnose i bilateralne sporazume, ali to ne treba da bude prepreka u ovom slučaju. Ali, sve zavisi isključivo od pravosudnih tela i vlasti na Kosovu. Za sada imamo dobru saradnju sa Kosovom i nadamo se da će se to nastaviti“, rekao je ministar pravde BiH Bariša Čolak za SETimes.

Druge zemlje u regionu takođe imaju svoj interes u ovom hapšenju. Keljmendi, 55, njegov brat Bećir i njegova tri sina vlasnici su firmi u BiH, na Kosovu, u Srbiji i u Crnoj Gori.

Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Keljmendija u maju 2012. godine u vezi sa nezakonitom gradnjom hotela Kaza Grande u Ulcinju. Međutim, od optužnica se odustalo jer je postignuta nagodba između tužilaca i Keljmendija, koji je dao 10.000 evra za jedno obdanište i osnovnu školu.

Vanja Ćalović, direktorka nevladine organizacije MANS, rekla je da bi hapšenje trebalo da razotkrije Keljmendijeve veze i partnere u Crnoj Gori, a posebno da li je povezan sa sa vladajućom strankom.

„Ne verujemo da će crnogorsko tužilaštvo podići bilo kakvu novu optužnicu protiv Keljmendija … naše vlasti ga vide kao investitora i biznismena, dok ga ostatak sveta vidi kao kriminalca. Nadajmo se da će istraga razotkriti regionalnu mrežu njegovih političkih i ekonomskih partnera, uključujući one u Crnoj Gori“, rekla je Ćalovićeva za SETimes.

Dopisnici Ana Lovaković i Anes Alić iz Sarajeva, Katica Đurović iz Beograda i Marina Stojanovska iz Skoplja doprineli su ovom izveštaju.

Kako će hapšenje Keljmendija pomoći da se smanji kriminal u regionu? Recite nam šta mislite u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.