Izvor: Blic, 26.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje na granici preti mnogim regrutima

Hapšenje na granici preti mnogim regrutima

Za sve naše državljane koji žive u inostranstvu i nisu ispunili vojnu obavezu, a protiv kojih je pokrenut krivični postupak zbog izbegavanja služenja vojnog roka, postoji mogućnost da budu privedeni kada pređu granicu. To je juče za 'Blic' rekao Zoran Puhač, portparol Ministarstva odbrane.

Bez obzira na to što se Ministarstvo odbrane zalaže za profesionalizaciju vojske, objašnjava Puhač, sadašnji zakon nalaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << služenje vojnog roka i ta zakonska obaveza mora da se poštuje dok on ne bude izmenjen.

On kaže da amnestija, proglašena 18. 4. 2006. godine ne znači 'da je amnestiran, odnosno ukinut zakon, niti je on u međuvremenu promenjen'.

- Amnestija ne znači ukidanje zakona i ukidanje vojne obaveze. Ona je samo dala priliku svima koji nisu regulisali do tada vojnu obavezu da to urade na zakonom propisan način. A to su odlaganje ili oslobađanje od vojne obaveze ili javljanje u vojsku - kaže Puhač.

Problem sa zakonom imaju pre svega oni koji izbegavaju po svaku cenu vojnu obavezu, nemaju u potpunosti ili nikako regulisan svoj boravak u inostranstvu, te zbog toga ne mogu da podnesu validna dokumenta za odlaganje vojne obaveze, kao i oni koji nisu ni pokušali da traže odlaganje vojne obaveze.

Da bi regulisali vojnu obavezu, naši građani koji se nalaze u inostranstvu treba da se obrate našim diplomatsko-konzularanim predstavništvima. Mogu da traže odlaganje služenja vojnog roka zbog školovanja, posla, lečenja...

Međutim, podnošenje krivične prijave protiv obaveznika, kako kaže ministar za dijasporu Vojislav Vukčević, nije vrsta postupka u kojem se može neko lišavati slobode, već je to samo prva naznaka da postoji sumnja da je neko krivično delo izvršeno.

Tužilac u daljem postupku, objašnjava Vukčević, odlučuje da li će podneti zahtev za sprovođenje istrage istražnom sudiji, koji upućuje poziv vojnom obvezniku da se javi radi davanja iskaza. On obaveštava obveznika da je pokrenut krivični postupak. Tek kada se obveznik ogluši o poziv istražnog sudije, javni tužilac predlaže da se izda poternica koja se prosleđuje policiji uz nalog za privođenje istražnom sudiji radi davanja iskaza.

- To ne znači da će mu istražni sudija odrediti pritvor, ali je moguće - kaže Vukčević.

Boris C. (34) napustio je zemlju 1995. godine. On ne strahuje, poput velikog broja njegovih prijatelja, da će ga pri svakom povratku u domovinu uhapsiti na granici, ali zato svake godine mora da podnosi dokument kojim odgađa služenje vojnog roka.

- Naporno radim, a to je obaveza koja se proteže iz godine u godinu. Ponekad na to zaboravim. Da bih se vratio u normalnu proceduru, moram da plaćam advokata. Onda prolazim kroz specijalne komisije. Smatram da bi državne institucije konačno trebalo da donesu zakon kojim bi se naš problem rešio na najjednostavniji način - otkupom vojnog roka. Ovako smo svi na gubitku - kaže Boris.

Zbog problema oko vojnog roka, Marina iz Vrnjačke Banje ni ove godine neće videti svoja dva sina koja žive u Nemačkoj.

- Meni je žao što ova zemlja gubi svoju decu, ali nije svako za vojnika. Neka naplaćuju oslobađanje od vojske. Za nas koji bolje zarađujemo to bi bilo olakšanje - kaže Marina koja je sa suprugom radila u Berlinu, tamo rodila dva sina, a nakon penzionisanja vratila se u Vrnjačku Banju.

Njen stariji sin Vladimir uspeo je da se oslobodi vojne obaveze tako što je nedavno uzeo nemačko državljanstvo.

- Za mlađeg Marka sam angažovala advokata u Nišu, koji mi je rekao da treba uzmemo potvrdu da je rođen u Nemačkoj i da tamo radi. Moramo da im dokažemo da ima firmu, da je oženjen, zatim koliko zarađuje uz obaveznu potvrdu da tamo stalno živi. Posle toga trebalo bi od konzulata da traži dozvolu za boravak u Nemačkoj. Znam da to zvuči glupo, ali tako je. Ukoliko Marko bude odbijen, platićemo ispis iz državljanstva, a to košta između 800 i 1. 000 evra. Teško mi je što ne mogu da dođu - priča Marina, koja nije želela da joj pominjemo prezime da joj deca ne bi imala problema.

Ona objašnjava da Vladimir nije dolazio u Srbiju četiri godine, a da Marko neće moći uskoro da dođe jer je tri puta dobijao poziv za vojsku, na koji nije odgovarao.

T. Nikolić Đaković - N. Erac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.