Hapšenje, istraga, demarš

Izvor: RTS, 25.Jan.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje, istraga, demarš

Policija uhapsila 12 osoba zbog sinoćnjih napada na hrvatske navijače. MUP navodi da su uhapšeni pripadnici navijačkih grupa. Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo protest ambasadoru Srbije u Zagrebu.

Policija je u Novom Sadu i Beogradu uhapsila 12 osoba zbog sinoćnjeg napada na hrvatske navijače.

"Slobode su lišeni Deni U. (22), Dragan J. (22), Dražen N. (22), Ivan K. (22), Aleksandar K. (23), Jovan B. (22), Nemanja P. (21), Dragan B. (23), Saša I. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (22) sa područja Novog Sada i Nikola T. (24), Marko J. (23) i Ivan A. (26) iz Beograda", saopštio je MUP.

Osumnjičeni su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, pripadnici navijačkih grupa, a kod nekolicine policija je pronašla vatreno i hladno oružje.

Na otkrivanju svih učesnika sinoćnjih nereda zajedno rade inspektori srpskog i hrvatskog MUP-a. Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je zbog incidenata uputilo protest ambasadoru Srbije u Zagrebu Stanimiru Vukićeviću.

Vukićević je izvestio hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da se istraga nastavlja i da će o svim rezultatima nadležni organi u Hrvatskoj biti pravovremeno informisani. Obostrano je ocenjeno da takvi incidenti ne doprinose jačanju odnosa između dveju država.

U tom smislu, hrvatska strana je tražila da se pojačano angažuju službe bezbednosti u Srbiji tokom rukometnih susreta koji će se održati ove sedmice, a na kojima se očekuje i povećano prisustvo hrvatskih navijača, navodi se u saopštenju.

Navijači hrvatske rukometne reprezentacije napadnuti su u utorak uveče između Veternika i Novog Sada, kada su se vraćali sa utakmice Prvenstva Evrope Francuska–Hrvatska. Jednom navijaču je ukazana pomoć u novosadskom kliničkom centru.

Hrvatski navijači su napadnuti oko 20.30. Napad se, kako su opisali, dogodio kada je jedno vozilo naglo zakočilo ispred kolone od 5-6 automobila hrvatskih registracija.

Do sukoba srpskih i hrvatskih navijača došlo je i na benzinskoj pumpi u Rumi. Izgoreo je i kombi koji je prevozio hrvatske navijače.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je rekao da policija već preduzima mere na utvrđivanju činjenica, kažnjavanju vinovnika, kao i zaštiti navijača iz Hrvatske.

Dačić je, takođe, istakao da je potrebno da se hrvatski državljani prilikom dolaska u Srbiju na granici prijave kao navijači kako bi dobili policijsku zaštitu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najoštrije su osudili napade na navijače hrvatske rukometne reprezentacije u glavnom gradu Vojvodine.

Egereši je zatražio sveobuhvatnu istragu i najoštrije kazne za napadače i ocenio da je reč o "organizovanim retrogradnim snagama, koje pokušavaju da diskredituju evropski put Srbije".

Gradonačelnik Igor Pavličić ocenio je da je u pitanju bio "organizovan i smišljen napad" i naveo da većina huligana nije iz Novog Sada, već je došla "smišljeno, da napravi incidente i naruši sjajnu atmosferu i duh tolerancije koji negujemo".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.