Hapšenje carinika i špeditera

Izvor: Mondo, 03.Apr.2013, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje carinika i špeditera

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal privode se carinici, špediteri i vlasnici privatnih firmi zbog "propuštanja" kineske robe.

Povodom akcije privođenja 14 osumnjičenih da su oštetili državu za oko dva miliona evra, među kojima je i sedam carinskih službenika, Uprava carina saopštila je danas da je policiji i tužilaštvu za organizovani kriminal obezbedila neophodnu dokumentaciju na kojoj je taj slučaj zasnovan.

U saopštenju se navodi, da se privedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << carinici sumnjiče kao deo kriminalne grupe koja je tokom prošle godine uvezla 94 kontejnera sa garderobom iz Kine, a za koju je podnošena lažna dokumentacija u kojoj je izmenjena vrsta robe koja se uvozi.

Samim tim snižavana je i carinska osnovica za naplatu dažbina što automatski znači da je naplaćen manji iznos carinskih dažbina i poreza, čime je oštećen republički budžet.

Upravi carina je kao instituciji u interesu da se iz službe udalje ljudi koji zloupotrebljavaju položaj na kome se nalaze, jer time blate ime svih onih koji pošteno rade svoj posao, navodi se u saopštenju.

Akcija privođenja 14 osoba osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal još je u toku.

Osim carinika, među osumnjičenima su špediteri i vlasnici privatnih firmi, a akciju sprovodI Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i služba za kriminalističko obaveštajne poslove i prikrivene islednike.

Osumnjičceni se terete su da su tokom prošle godine uvezli 94 kontejnera sa garderobom iz Kine koji su brodom stizali u Rijeku, a odatle kamionima prebacivani u Srbiju.

Kako bi platili manje carine i poreze, pravili su lažnu dokumentaciju u kojoj su navodili da uvoze pločice, voće, nameštaj.

Kontejneri, kako se navodi, nisu proveravani, tako da je roba sa lažnim papirima prolazila granicu i završavala širom Srbije, preneo je ranije RTS, a još se čeka zvanično saopštenje od policije i tužilaštva.

(Tanjug/MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hapšenje carinika, špeditera i privrednika

Izvor: Telegraf.rs, 03.Apr.2013

U akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a po nalogu tužilaštva, u toku je privođenje 14 osoba osumnjičenih da su oštetili državu za više od dva miliona evra

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.