Hapšenja zbog zločina u stanici Štrpci

Izvor: Danas, 05.Dec.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog zločina u stanici Štrpci

Beograd - U Srbiji je juče uhapšeno pet, a u Bosni i Hercegovini 10 osoba zbog sumnje da su 1993. učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza na liniji Beograd - Bar. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo BiH formirali su zajednički istražni tim, koji je intenzivno, oko godinu dana, na području dve države, a u saradnji s policijom, prikupljao dokaze o počiniteljima zločina.

MUP Srbije saopštio je da je Služba za otkrivanje ratnih zločina za "Otmicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Štrpcima" uhapsila G. L. (1956), J. L. (1953), Lj. V. (1962), D. V. (1960) i D. Đ. (1975). Svi su privedeni Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. Kako prenose mediji, među uhapšenima su bivši pripadnici vojske Republike Srpske i policije, ali i paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić - komandant interventne Višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant Višegradske brigade Luka Dragičević.

Za ovaj zločin jedino je osuđen Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koga je Viši sud u Bijelom Polju osudio na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je potvrdio tu presudu. Ranisavljević je bio član naoružane grupe koja je otela putnike, ali nije utvrđeno njegovo direktno učešće u zločinu. S druge strane, Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovečnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994. godine.

Voz 671 na relaciji Beograd - Bar je 27. februara 1993. zaustavila uniformisana grupa predvođena Lukićem. Izvedeno je, a potom i ubijeno 20 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, jedan hrvatske i jedno lice afroazijskog porekla. Većina ubijenih bila je iz Prijepolja, Priboja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Ubijeni su Halil Zupčević, Senad Đečević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, DŽafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov. Dosad su pronađeni samo posmrtni ostaci Zupčevića, Ćorića i Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

Kako je saopštio MUP, osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu, a sumnja se da su, uz pretnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti. "Nekima je naređeno da skinu odeću. U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezli u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje. Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike. Zatim su se čuli pucnji. Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrednosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu. Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu", piše u saopštenju MUP-a.

ZAJOVIĆ: Zakasnelo i cinično

Predstavnica organizacije "Žene u crnom" Staša Zajović izjavila je juče, povodom hapšenja osumnjičenih za zločin u Štrpcima, da je važno da se utvrdi rang uhapšenih, ali da je cinično što se hapse posle više od 20 godina. "Više je nego važno hapšenje tih osoba, ali je veoma važno da se vidi kog su one ranga bile. Da li je hapšenjem obuhvaćen i komandni kadar, odnosno oni koji su planirali i dali naredbu za izvršenje ovog zločina ili se radi o izvršiocima zločina", rekla je Zajovićeva i ocenila da je "ovo jako zakasnelo" i da je to cinično. "Još će biti ciničnije ako ovim ne budu obuhvaćeni oni sa najvišim nivoom odgovornosti. Tačno se zna ko je 1993. zauzimao najviši položaj", rekla je Zajovićeva. Beta

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.