Hapšenja zbog šverca kokaina

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog šverca kokaina

Na području BiH uhapšene dve osobe u međunarodnoj policijskoj akciji "Arka RS", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Crnogorska policija uhapsila je u Bijelom Polju Mirsada Halilovića, zvanog Đedo.

Dve osobe uhapšene u Doboju i Brčkom, iz organizovane međunarodne kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike, bili su na visokim dužnostima u motociklističkoj bandi "Hels ejndžels", poznatoj po organizovanosti, strogosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i brutalnosti, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Organizator te kriminalne grupe je državljanin i BiH i Srbije, a ranije je bio uhapšen u Holandiji sa 200 kilograma kokaina. 

U saopštenju se navodi da je Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske, Srbije i Holandije u martu 2012. godine započela istragu "Arka RS" protiv grupe za koju se sumnja da je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, preko Holandije i Belgije radi dalje prodaje na području centralne i istočne Evrope.

Tokom istrage utvrđeno je da je ta banda državljana BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Nemačke, Mađarske i Poljske kupovala kokain u Južnoj Americi, organizovala transport brodovima uz pomoć korumpirane posade, doček droge u lukama Holandije i Belgije pomoću dobro obučenih ronilaca i "skipera". Droga je potom skladištena i skrivana u iznajmljenim stanovima u Holandiji.

Banda je kokain potom distribuisala kupcima u Holandiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope.

"Novac od prodaje kokaina je putem kurira dopreman u BiH, Srbiju, Hrvatsku i posle toga ulagan u nekretnine, poslovne objekte, preduzeća, vozila i drugu pokretnu imovinu", piše u saopštenju.

Istragom je utvrđeno da je ta kriminalna grupa tako prebacila najmanje 15 kilograma kokaina. Od toga je u Roterdamu, u Holandiji, zaplenjeno oko sedam kilograma kokaina visokog procenta čistoće.

U Belgiji je zaplenjeno 60.000 evra namenjenih organizatoru u BiH. U MUP-u navode da je grupa delovala po strogim hijerarhijskim pravilima, sa jasno podeljenim ulogama i zadacima i da su svi članovi ranije osuđivani za krivična dela zloupotrebe opojnih droga,

nasilničkog kriminala i iznude. Imali su dokumenta raznih zemalja sa više lažnih identiteta.

Policija RS je danas, po nalogu Suda BiH i uz pomoć policije Distrikta Brčko, uhapsili dve osobe i pretresla šest lokacija na teritoriji Doboja, Modriče i Brčko distrikta, zaplenivši veći broj mobilnih telefona, skup automobil i veću  količina novca. 

Uhapšen Mirsad Halilović

Crnogorska policija uhapsila je u Bijelom Polju Mirsada Halilovića, zvanog Đedo, u međunarodnoj policijskoj akciji usmerenoj na borbu protiv krijumčarenja droge iz Latinske Amerike u Evropu.

Funkcioner kriminalističke policije Crne Gore Miodrag Laković obavestio je novinare da je Halilović uhapšen u svom stanu u Bijelom Polju, ali da kod njega nisu nađeni konkretni tragovi koji bi ukazivali na to da se bavio prodajom droge. Kod Halilovića je nađeno više mobilnih telefona.

Laković je kazao da se Halilović sumnjiči da je zajedno s Hadži Zoranom Jovanovićem iz Srbije iznajmio stan u Roterdamu, gde su preuzimali drogu iz Južne Amerike, a odatle su je distribuirali po Evropi. Za njih dvojicu se sumnja da su organizatori krijumčarenja

droge.

Halilović će biti predat državnom tužiocu, pod osnovanom sumnjom da se bavio organizacijom prodaje droge.

Rukovodilac Kriminalističke policije Crne Gore Saša Milić je ocenio da je crnogorska policija učešćem u ovoj međunarodnoj policijskoj akciji potvrdila da je pouzdan partner u borbi protiv krijumčarenja droge i kriminala.

Jedna od najvećih međunarodnih akcija usmerenih protiv narko-dilera odvija se i u Srbiji,  Hrvatskoj, Belgiji i Holandiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.