Hapšenja zbog mita i utaje poreza

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja zbog mita i utaje poreza

Smederevska policija uhapsila sedam osoba iz Smederevske Palanke, Beograda i Kikinde zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj u vezi sa prodajom prikolica preduzeća "Vozila Gajić".

Policija u Smederevu uhapsila je sedam osoba iz Smederevske Palanke, Beograda i Kikinde zbog sumnje na davanje i primanje mita, utaju poreza, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje isprave i zloupotrebu položaja odgovornog lica, a protiv još tri lica krivična prijava će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podneta u redovnom postupku.

Vlasnik preduzeća "Vozila Gajić" iz Smederevske Palanke M.G. (62) osumnjičen je za davanje mita, zloupotrebu odgovornog lica i utaju poreza, kao i za podstrekavanje drugih na zloupotrebu službenog položaja.

Tereti se da je od 2003. godine nabavljao polovna priključna vozila, koja je prepravljao, na njih ukucavao druge brojeve i prodavao ih kao nove prikolice, proizvedene u njegovom preduzeću. 

Tako je nelegalno ostvario promet od 15.127.000 dinara, koji nije evidentirao u poslovnoj dokumentaciji i za koji nije obračunao i uplatio PDV u iznosu od 2.307.508 dinara, oštetivši za taj iznos budžet Srbije.

Kako bi to prikrio, od 2007. godine je podmićivao S. D. zaposlenog u Centru za motorna vozila Instituta "Vinča", koji mu je, za naknadu od 100 evra po prikolici, bez ispitivanja vozila izdavao ateste da su prikolice nove i da ispunjavaju određene tehničke karakteristike.

U periodu od 2003. do 2007. godine identične zloupotrebe je vršio sa osumnjičenim D. R. (66), veštakom Centra za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Atesti su izdavani tako što su ovi veštaci potpisivali i overavali falsifikovanu dokumentaciju koju je unapred pripremao M. J. (61), zaposlen u preduzeću "Vozila Gajić".

Nakon atesta, prikolice su fiktivno tehnički pregledane u preduzeću "Jama" u Smederevskoj Palanci, čiji je vlasnik Ž.R. (63) dobijao po 50 evra za svaki sačinjeni zapisnik o tehničkom pregledu.

D. F, D. T. i N. B, direktori preduzeća "Gornji Banat" iz Kikinde, "Energomontaža" i "Elektroizgradnja" iz Beograda, osumnjičeni su da su od vlasnika preduzeća "Vozila Gajić" primili ukupno 9.000 evra mita, kako bi kupili njegove prikolice direktnom pogodbom, kršeći proceduru nabavke u preduzećima čiji su direktori, a koja su u to vreme bila većinski u državnom vlasništvu.

Sedmorica osumnjičenih, koji su lišeni slobode, biće predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv trojice krivična prijava biti podneta u redovnom postupku, navodi se u saopštenju smederevske policije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.