Hapšenja u Nišu zbog privrednog kriminala

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja u Nišu zbog privrednog kriminala

Niška policija uhapsila je danas u okviru akcije suzbijanja privrednog kriminaliteta direktora preduzeća "Niša" S.T. (62) i S.Z. (50) iz Poreske uprave u Nišu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Oni su osumnjičeni za falsifikovanje službene isprave i pranja novca pomaganjem, odnosno za zloupotrebu službenog položaja.

Krivičnom prijavom je zbog pranja novca i falsifikovanja isprave obuhvaćen i Z.A. (43) koji je uhapšen po medjunarodnoj poternici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Crnoj Gori, gde u pritvoru čeka izručenje u Srbiju.

Sumnja se da je Z.A. od januara do marta 2008. godine, novac dobijen prodajom lokala u Nišu, koji je uplaćen na njegov dinarski račun, u iznosu od 23,9 miliona dinara, preneo na dinarski račun druge banke, a potom novac nalozima za prenos u ukupnom iznosu 22,8 miliona dinara prenosio na prolazni račun banke, sa kojeg su isplaćivane zaostale plate radnika preduzeća "Niša".

Sumnja se da je S.T. izvršila krivična dela falsifikovanje službene isprave i pranje novca pomaganjem Z.A, članu Upravnog odbora preduzeća "Niša" i jednom od članova Konzorcijuma za kupovinu tog društvenog preduzeća.

Osumnjičena se tereti da je, u toku 2008. godine, sa Z.A. sklopila Ugovor o pozajmici u iznosu od 22,8 miliona dinara, u kojem je unet neistinit podatak da je novac Z.A. uplatio na žiro-račun preduzeća, a sumnja se da potiče iz izvršenog krivičnog dela poreska utaja.

Takođe, sumnja se da je S.Z. omogućio protivpravnu imovinsku korist poreskom obvezniku Z.A. u iznosu od 22, 2 milona dinara i za toliki iznos oštetio budžet Srbije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.