Hapšenja u Brčkom otkrivaju tamnu stranu vlade

Izvor: Southeast European Times, 20.Okt.2011, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja u Brčkom otkrivaju tamnu stranu vlade

Ideologija i etničko poreklo ne predstavljaju prepreku lokalnim političarima u podeli plena.

20/10/2011

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Distrikta Brčko u Bosni i Hercegovini -- 20.10.2011.

Mali broj ljudi u Brčkom bio je iznenađen nedavnim hapšenjima sedam visokih zvaničnika. Grad, koji ima poseban administrativni status zbog svog značaja kao najveće rečne luke u Bosni i Hercegovini (BiH), razvio je reputaciju rasadnika korupcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Njegov gradski budžet je veći nego bilo koje druge opštine BiH, uključujući Sarajevo, ali znatan deo prihoda je navodno završio na ličnim bankovnim računima visokih zvaničnika i u stranačkim blagajnama, umesto da bude usmeren ka posleratnom oporavku i razvoju.

Cilj „Operacije bingo“, obimne policijske operacije pokrenute uz podršku najvišeg međunarodnog zvaničnika u gradu, supervizora Distrikta Roderika Mura, jeste da se rasture davno uspostavljene mreže korupcije i nepotizma.

Početkom oktobra uhapšeni su bivši gradonačelnik Dragan Pajić; direktor Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Miron Buro i zvaničnik te kancelarije Sadem Plakalo; šef Odeljenja za obrazovanje Rizo Čivić; šef Pododeljenja za opšte poslove u obrazovanju Samir Čorbadžić; zvaničnik Poreske uprave Miodrag Trifković i biznismen Rino Bajer. Oni se suočavaju sa optužbama za primanje mita, zloupotrebu položaja i falsifikovanje javnih dokumenata.

Svi su članovi ili Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ili Stranke demokratske akcije (SDA). Mada te dve stranke imaju različite ideološke stavove, čini se da su neki njihovi članovi pronašli zajednički jezik u kriminalu.

SNSD je izdala samo kraće saopštenje o hapšenjima, izražavajući nadu da će vlasti pokazati „maksimalan profesionalizam i nezavisnost u svom radu“.

Sa druge strane, SDA je imala dosta toga da kaže. Lideri stranke naveli su da je u toku politički lov na veštice.

„Ukoliko se takve akcije ne nastave i ne rasvetle svi slučajevi u kojima su pojedincima omogućeni milioni profita, počećemo da verujemo da je ovo napad na SDA, koja već dugo ukazuje na sumnjive aktivnosti u Distriktu Brčko“, rekao je predsednik SDA za Distrikt Brčko Ahmet Dervišević za SETimes.

Stanovnici Brčkog kažu da obe strane igraju dvostruku igru, održavajući balans interesa.

„Ovo je mešavina zavera i ilegalnih aktivnosti u Brčkom jer se na najvažnijim funkcijama u gradu nalaze članovi SNSD i SDA, koji rade zajedno iza kulisa“, izjavio je za SETimes jedan stanovnik koji je želeo da ostane anoniman.

Drugi stanovnik Senad Sehić kaže da je ucena u središtu većine vladinih funkcija. „Svi političari znaju puno jedni o drugima i imaju 'poslovne odnose', što ih podstiče da ćute i da se ne mešaju jedni drugima u posao.“

Uprkos hapšenjima, mnogi u Brčkom su skeptični da će ta operacija dovesti do dugoročnih rezultata.

„Građani i birači nisu blesavi; oni vide sve to, ali onda se postavlja pitanje da li su uhapšene i najveće 'ribe'“, rekao je penzioner iz Brčkog, ukazujući da je Bingo samo zagrebao po površini.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.