Haos u državi: Uvedeno vanredno stanje

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 22:19

Haos u državi: Uvedeno vanredno stanje

Nigerijski predsednik Bola Tinubu proglasio je vanredno stanje usled velikog porasta cena i nestašice hrane, preneo je danas Bi-Bi-Si.

U sklopu vanrednog stanja, uvedena je inicijativa zaštite poljoprivrednika, od kojih su mnogi postali meta bandi koje ih kidnapuju radi otkupa, siromašnim domaćinstvima država će pomoći sa oko 10 dolara mesečno narednihi šest meseci.

Novac koji je država uštedela nedavnim ukidanjem subvencija za gorivo koristiće se kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se obezbedilo đubrivo i žitarice neophodne poljoprivrednicima.

''Uveravam sve Nigerijce da niko neće ostati zapostavljen ovim strateškim intervencijama'' ,rekao je Tinubu, koji je na dužnost predsednika stupio u maju ove godine. Kako prenosi britanski javni servis, mesečne stipendije namenjene su za 12 miliona domaćinstava, preko programa ''Nacionalne sigurnosne mreže'', što je odvojena inicijativa od one preko koje je prethodna vlada pružila pomoć domaćinstvima od oko 6 dolara mesečno.

''Očekuje se da će program stimulisati ekonomske aktivnosti u neformalnom sektoru i unaprediti ishranu, zdravlje, obrazovanje i razvoj ljudskog kapitala u domaćinstvima korisnika'', rekao je Tinubu.

U izveštaju UN iz januara ove godine, previđa se da je 25 miliona Nigerijaca ove godine izloženo velikom riziku da neće moći da priušte dovoljno hrane svakog dana. Pored toga, više od 350 farmera je kidnapovano ili ubijeno samo u 12 meseci od juna 2022. godine, pri čemu je do najvećeg broja napada bilo na severu zemlje, a Bi-Bi-Si navodi da bi nove mere pomogle da se farmeri vrate na svoja poljoprivredna zemljišta "bez straha od napada"

Prvi veliki politički potez Tinubua nakon preuzimanja funkcije bilo je ukidanje subvencija za gorivo, koje su bile decenijama na snazi i koje su održavale niske cene naftnih derivata, a uklanjanje je dovelo do povećanja od čak 200 odsto u pojedinim delovima zemlje, ali je Tinubu branio takvu odluku rečima da će se novac od goriva koristiti u borbi protiv gladi.

Britanski javni servis navodi da je porast cena goriva imao negativan efekat na ekonomiju, jer mnogi Nigerijci zavise od generatora kojim stvaraju električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nigeriji proglašeno vanredno stanje zbog nestašice hrane

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2023

Nigerijski predsjednik Bola Tinubu proglasio je vanredno stanje usljed velikog porasta cijena i nestašice hrane, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.