Haos u britanskom parlamentu; Poslanici krenuli na svoje lidere zbog prekida vatre u Gazi

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 11:28

Haos u britanskom parlamentu; Poslanici krenuli na svoje lidere zbog prekida vatre u Gazi

Intervencija lidera laburista Keira Starmera u poslednjem trenutku da zaustavi veliku pobunu unutar svoje stranke gurnula je Donji dom Velike Britanije u haos.

Pobuna unutar stranke je nastala zbog glasanja o prekidu vatre u Gazi.

Starmer, koji je u prošlosti rekao da "podržava zionizam bez uzdrške", bio je suočen sa najvećom krizom svog rukovodstva jer je oko 100 laburističkih poslanika zapretilo da će prkositi naredbama i glasati za momentalni prekid vatre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko stranka ne predloži svoj sopstveni amandman na predlog za prekid vatre koji je izradila Škotska nacionalna partija (SNP).

Haos je usledio posle višenedeljnog pritiska na Starmera zbog Gaze.

Njegovo prvobitno odbijanje da podrži trenutni prekid vatre prošlog novembra izazvalo je najveću pobunu laburista pod njegovim vođstvom.

Laburisti su naterali svoje poslanike da glasaju protiv novembarskog predloga SNP-a koji poziva na hitan prekid vatre.

Pedeset šest poslanika laburista prkosilo je Starmeru da glasa u prilog predlogu, uključujući Džesa Filipsa, koji je u novembru podneo ostavku kao ministar u senci da bi glasao za SNP.

S obzirom da je Izrael pod istragom Međunarodnog suda pravde (MSP) zbog mogućeg genocida u Gazi i smrtnih slučajeva civila koji premašuju 30.000, drugo odbijanje da se pozove na hitan prekid vatre pretilo je velikom pobunom.

U dramatičnom potezu, Starmer je posetio predsednika Predstavničkog doma Lindzi Hojla i upozorio je da bi odbijanje glasanja o amandmanu laburista moglo da ugrozi poslanike, što su kritičari osudili.

Oni tvrde da je Starmer širi strah da potkopa demokratski proces. U razgovoru za Bi-Bi-Si Radio 4, poslanik Torijevaca Derek Tomaš rekao je da ne prihvata "nužno" argument da je glasanje laburista dozvoljeno zbog brige za bezbednost poslanika.

Posle napetog sastanka, Hojl, koji je prekinuo dogovor da poseti Izrael sa izaslanicom krajnje desnice, Cipi Hotoveli, posle napada 7. oktobra, pristao je da dozvoli glasanje i o laburističkim i o vladinim amandmanima koji pozivaju na prekid vatre.

Šokantna odluka razbila je parlamentarni presedan i izazvala bes kod Torijevaca i poslanika SNP-a. Ali to je omogućilo laburistima da izbegnu bilo kakvu pobunu pošto je vladin amandman lako prošao. Hojl se zatim izvinio, ali mnogi traže njegovu ostavku.

Amandman laburista koji poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" i dalje se suočava sa kritikama nekih poslanika zbog brojnih upozorenja. Nacrti SNP-a su jednostavno pozivali na hitan prekid vatre, ali je konačna verzija postavljala konkretne uslove o tome kada bi se to realno moglo dogoditi.

Kritičari tvrde da je amandman laburista neiskren i da se koristi igrom reči da bi izgledalo kao da poziva na prekid vatre, a da zapravo na to ne poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.