Haos u Sejmu zbog zakona o novinarima

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Sejmu zbog zakona o novinarima

Poslanici poljske opozicije zauzeli su govornicu donjeg doma poljskog parlamenta Sejma i već satima ne dozvoljavaju glasanje o budžetu u znak protesta zbog novih restrikcija u radu novinara koje planira da uvede predsednik donjeg doma Marek Kuhćinjski.
Zbog novih pravila, po kojima se između ostalog krši pravo garantovano Ustavom da novinari smeju da snimaju i fotografišu sednice, glavni poljski mediji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izuzev tzv. narodnih – državnog radio i TV servisa i agencije PAP, proglasili su danas Dan bez političara.

Planirali su da o njima uopšte ne izveštavaju ako ne moraju a umesto fotografija objavljuju konturu "poljski političar" u slučaju premijerke Beate Šidlo ili fotografiju zacrnjenog lica, kao u slučaju lidera vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.
Haos u Sejmu izbio je popodne kada je poslanik opozicione Građanske platforme Marek Ščerba izašao na govornicu na raspravi o budžetu sa kartom Slobodni mediji i postavio je na govornicu, a predsednik Sejma mu je isključio mikrofon, izbacio ga iz sale i najavio pauzu.
Na to je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i fotelje rukovodstva Sejma uz skandiranje "bez cenzure", "slobodni mediji", "vratite poslanika" i odbijaju već satima da prostor napuste.
"Danas je rat poprimio oblik parlamentarnih huliganskih izgreda i to moramo da zaustavimo. U Poljskoj je težnja koja se izražava na razne načine da demokratija bude samo poza: možete (birači) da izaberete neku većinu, ali ona neće moći ništa da kaže jer će govoriti druge institucije. A u stvari oni koji imaju najviše para", rekao je lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.
Pred Sejmom su se večeras okupile mase Varšavljana da podrže opoziciju i okupaciju govornice i skandiraju "Slobodni mediji", "Ustav", "Ne dozovoljamo da nam oduzmu slobodu".

Na ulice da podrže protest opozicije i medija protiv cenzure u izveštavanju iz parlamenta izašli su i Poljaci u Krakovu i Šćećinu.
Poslanici vladajuće stranke prešli su sada u drugu veliku salu i pozvali i poslanike provladine opozicije i nezavisne poslanike da ipak noćas pokušaju da izglasaju budžet.
"Nećemo učestvovati u cirkusu u sali a nećemo ni na sednicu koju saziva vladajuća stranka. Idemo u poslanički hotel", rekao je nezavisni poslanik Robert Vinjicki.
Prema novim pravilima, novinari bi uskoro trebalo da budu premešteni u novi Centar za medije van glavne zgrade a pristup u glavnu zgradu Sejma i na balkon sale za sednice dobila bi samo po dva reportera iz svake redakcije, izuzev tzv. narodnih medija, nekadašnjih javnih a sada provladinih medija - Poljske televizije, Poljskog radija i agencije PAP koji će dobiti više akreditacija za pristup poslanicima.
Novinari nećce moći da ulaze na balkon sale za plenarne sednice niti da snimaju šta se dešava u sali, čime otpada briga poslanika da li će biti uhvaćeni u neprijatnim momentima kada krše zakon, recimo, glasajući umesto odsutnog kolege.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poljaci odbranili slobodu rada novinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2016

Dvodnevnim protestima na ulicama uz podršku opozicije koja je okupirala govornicu Sejma poljskog parlamenta i zahvaljujući Danu bez političara u skoro 30 glavnih poljskih medija hiljade Poljaka uspeli su da odbrane slobodu rada novinara u Sejmu jer su poljske vlasti povukle noćas kontroverzne restrikcije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.