Haos u Podgorici: Policija rastjerala demonstrante ispred Skupštine (FOTO, VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2015, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Podgorici: Policija rastjerala demonstrante ispred Skupštine (FOTO, VIDEO)

PODGORICA - Ispred Skupštine Crne Gore ranije večeras je uhapšeno više osoba, a među njima su pripadnici Pokreta za neutralnost Marko Milačić i Vladislav Dajković i univerzitetski profesor Vladimir Božović

Poslanik Nebojša Medojević i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović lakše su povrijeđeni u sukobu policajaca i demonstranata večeras u Podgorici, nakon čega je policija bacila suzavac i dvije šok bombe na okupljene građane.

Specijalne jedinice >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su okupljene rastjerali iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, jedan dio Ulicom slobode ka Trgu republike, a drugi dio ka Sahat Kuli preko mosta Braće Zlatičanin. Više puta je dolazilo do sukoba i koškanja između demonstranata i policije.

U centru grada je trenutno mirno, a primjetne su jake policijske snage. Izlog butika "Opera" je polomljen kamenicama.

Među okupljenim građanima su bili i poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Koča Pavlović, Slaven Radunović i poslanik Mladen Bojanić, koji su predvodili kolonu demonstranta.

Iz Demokratskog fronta najavljeno je da će sjutra nastaviti sa protestnim okupljanjima u Podgorici.

Snežana Jonica, zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore pozvala je predsjednika skupštinskog Odbora da zakaže hitnu sjednicu na temu bezbjednosne situacije u Crnoj Gori.

"Smatram da je Uprava policije svojim aktivnostima tokom 17. oktobra, kako u ranim jutarnjim časovima, tako i večeras, jasno pokazala da se otela kontroli i da predstavlja otvorenu prijetnju za mir i stabilnost Crne Gore, a naročito za bezbjednost građana. Iz tih razloga, tražim da se sjednica Odbora zakaže u roku od 24 sata i da se na nju pozovu ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović. Insistiram da direktor Uprave policije odmah zaustavi sve aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost građana i da djelovanje policije vrati u zakonske i ustavne okvire", navodi se u saopštenju Jonice.

Dvadesetodnevni protesti DF-a prekinuti su jutros kada je više stotina policajaca u opremi za razbijanje nereda došlo ispred Skupštine Crne Gore.

Policija i pristalice Demokratskog fronta (DF) sukobili su se večeras kod Pošte, na kraju ulice Slobode u Podgorici. Bačen je i suzavac, a polomljena su stakla na izlozima u nekim lokalima. Stigla su i kola Hitne

Pristalice DF prehodno su krenuli u protestnu šetnju od sjedišta Nove srpske demokratije u Hercegovačkoj ulici do, kako su najavili, zgrade crnogorskog parlamenta.

Pristalice pokreta Otpor diktatorskom režimu, njih oko 100, prošli su oko 18 časova policijski kordon na mostu Blaža Jovanovića i sjeli na trotoar ispred Skupštine Crne Gore.

Ranije su najavili da će ispred Skupštine čekati okupljanje Demokratskog fronta koje je zakazano za 20 časova, kada će krenuti ka zgradi Uprave policije.

Okupljeni su se kretali trotoarom Bulevara Svetog Petra, a policija je zaustavila saobraćaj, braneći im da pređu most. Okupljenima se pridružio poslanik Janko Vučinić.

Pokret je oko 17 sati održao protest kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom kako bi negodovalii zbog intervencije policije tokom razbijanja protesta Demokratskog fronta.

Oni su ispred spomenika istakli transparente 'Mi smo Crna Gora' i 'Nikad u NATO vojna neutralnost Crne Gore'.

Boško Vukićević iz Pokreta kazao je da je prema narodu primjenjena sila.

"Ova i ovakva policija ne služi ni zakonu ni narodu nego samovolji jednog covjeka", rekao je on, pozivajući opoziciju da napusti parlament i sve institucije vlasti."'Tražimo bojkot svih izbora i formiranje tehničke vlade bez režimskih stranaka."

Profesorica Mirjana Kuljak je pozvala opozicione političare da prikazu imovinske kartone prije izbora i da ne dozvole da u tehničkoj vladi budu predstavnici vlasti.

"Ako bude tako mi ćemo nastaviti da sirimo glas. Kad NATO dođe reći ću im da su okupatori", rekla je Kuljak.

Novinar Marko Milačić ranije je na svom Fejsbuk profilu pozvao je sve građane Crne Gore, bez obzira na to koju partiju preferiraju, da preuzmu stvar u svoje ruke i da organizuju blokadu mosta Blaža Jovanovića povodom posljednjih dešavanja u Podgorici.

Poruku Milačića prenosimo u cjelosti:

"Pišem striktno u lično ime, kao građanin.

Ovako: Sada ne treba čekati samo opoziciju, treba preuzeti stvari u svoje ruke. Svako kako zna i umije, koliko može. Treba pokazati da se na ovo ne pristaje. Nije ovo udar na DF, ovo je šamar u lice svima nama. Pobuna nije stranačka stvar!

Dakle, slobodni ljudi treba da se organizuju (Facebook može da pomogne dosta), da formiraju svoje grupe i da nenasilnim vidom otpora, na više tačaka po gradu, pružimo, kakav-takav, otpor mafijašima. Da poručimo: ne pristajemo!

Kao jedan od vidova otpora, što prije, konkretno predlažem: automobilima blokirati most Blaža Jovanovića. Zakrčiti saobraćaj, pa odmah VEČERAS organizovati tribinu, između ostaloga. Treba formirati grupu koja će koordinisati zakrčenje (inbox).

Ko želi može doći na protest koji u 17.00, kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog, organizuje grupa "Sloboda narodu" pa ćemo se i tamo dogovarati oko blokade i ostaloga.

(N.N./Vijesti.me)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.