Haos u Nigeru: Gori francuska ambasada VIDEO

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 15:18

Haos u Nigeru: Gori francuska ambasada VIDEO

Hiljade pristalica vojne hunte koja je u puču preuzela vlast u Nigeru marširali su danas ulicama glavnog grada Nijameja do francuske ambasade.

Tu su zapalili vrata javio je AP pozivajući se na video snimke i svedočenje osobe koja je bila u ambasadi kada se to dogodilo.

Crni dim se mogao videti kako se diže iz celog grada, a nigerijska vojska razbila je gomilu demonstranata, navodi američka agencija. Hiljade pristalica hunte koja je izvela puč ranije ove sedmice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marširali su mašući ruskim zastavama, uzvikujući ime ruskog predsednika i osuđujući bivšu kolonijalnu silu Francusku.

Predsednik Mohamed Bazum je izabran pre dve godine u prvom mirnom prenosu vlasti u Nigeru od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine, a pobunjenici su rekli da su ga zbacili jer nije bio u stanju da zaštiti naciju od rastućeg džihadskog nasilja.

Pojedini analitičari i građani Nigera, međutim, navode da je to samo izgovor za preuzimanje vlasti koje se više odnosi na unutrašnju borbu za moć nego na zaštitu nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.