Haos u Briselu: Kontramiting desničara /FOTO

Izvor: B92, 27.Mar.2016, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Briselu: "Kontramiting" desničara /FOTO

Brisel -- Pristalice desničarskih organizacija okupile su se u centru Brisela, a policija je morala da koristi vodene topove kako bi sprečila incidente.

Kako prenose svetski mediji, desničari su se okupili nakon što su organizatori "Marša protiv straha" odložili skup iz bezbednosnih razloga.

"Mi smo huligani i ovde smo kod kuće", uzvikivali su demonstranti u crnoj odeći na briselskom trgu.

Dopisnica CNN javlja da su viđeni i nacistički pozdravi, zapaljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i baklje i bacane petarde.

Na briselski trg koji je proteklih dana bio mesto sećanja na žrtve bombaških napada danas su došli muškarci u crnoj odeći sa kapuljačama koji su uzvikivali slogane i nosili zastave protiv Islamske države.

Na trgu se nalazi i policija za suzbijanje demonstracija koja se pridružila policajcima u nastojanju da vodenim topom otera demonstrante sa trga, prenosi AP.

Prema prvi navodima policije, u pitanju su fudbalski navijači koji su građanima koji su došli da mirno odaju poštu žrtvama, dobacivali da su "saučesnici terorista".

Policija je najpre reagovala krajnje uzdržano, ali je potom, i uz pomoć vodenih topova, razbila demonstracije i uhapsila najmanje desetak desničarskih ekstremista koji su, vičući da su "saradnici terorista", hteli da napadnu više stotina ljudi koji su na trgu ispred Berze stavljali cveće, vence i sveće u pomen žrtvama atentata.

Portparol briselske policije Kristijan de Konink je saopštio da su desničarski demonstranti "očigledno hteli da napadnu građane koji su došli da odaju pomen žrtvama, a pozdravljali su i fašističkim pozdravima".

Potisnuti fudbalski huligani su se tukli s policijom, ali su razbijeni i potisnuti u više ulica gde su razbijali izloge i naneli štetu raznim objektima.

Gradonačelnik Brisela Ivan Majer je saopštio da je "zgranut time da su ovi nikogovići došli da izazovu ljude koji su došli da odaju poštu žrtvama", a premijer Belgije Šarl Mišel je odmah oštro osudio ove desničarske ispade.

U tri eksplozije 22. marta u Briselu poginula je 31 i ranjeno oko 300 osoba.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Haos u Briselu: Vodeni topovi i kordoni policije za neonaciste

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2016

Pristalice desničarskih organizacija okupile su se u nedelju u centru Brisela, a policija je morala da koristi vodene topove kako bi sprečila incidente...Kako prenose mediji, desničari su se okupili u centru gde je prethodno organizovan skup u čast žrtava nedavnog terorističkog napada...Mediji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.