Haos u BiH, specijalci zavode red

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u BiH, specijalci zavode red

Demonstracije širom BiH izmakle kontroli. Hapšenja u Sarajevu. Zapaljene zgrada Predsedništva BiH, kao i kantonalnih vlada u Sarajevu, Tuzli i Zenici. Premijer tuzlanskog kantona podneo ostavku. Protesti i u Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu. Desetine povređenih.

19.00 - Sve više policije na ulicama Sarajeva. Počela hapšenja, javlja Al Džazira.

18.50 - Demonstranti u Sarajevu opkolili zgradu predsedništva BiH i u njoj zarobili vatrogasce, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fena.  

18.35 - Tuzla: Zapaljena zgrada Kantona. Specijalne snage na ulicama. Napadi na novinarske ekipe. 

18.15 - Sarajevo: Specijalci potiskuju demonstrante ka centru grada. Bačen suzavac. Ima povređenih specijalaca, javlja Al Džazira.

18.10 - Tuzla: Situacija se smiruje. Ulice oko zgrade opštine i suda prohodne. Mostar: Zapaljeno više zgrada, policija ne interveniše.

17.30 - Sarajevo: Antiterorističke jedinice na ulicama. Zenica: U sukobima povređeno oko 30 civila i 20 policajaca. Kantonalna vlada podnela ostavku. Mostar: Demonstranti upali u zgradu kantonalne vlade iz koje se vije dim.

16.57 - Vlada i premijer tuzlanskog kantona, pod pritiskom demonstracija, podneli ostavku. Lokalni mediji javljaju da je policija prešla na stranu demonstranata.

16.55 - Aleksandar Vučić pozvao je Milorada Dodika i Mladena Bosića na sastanak na kojem će se razgovarati o očuvanju stabilnosti Republike Srpske u okolnostima krize u okruženju, potvrđeno je Tanjugu.

16.10 - Demonstranti zapalili zgradu Predsedništva BiH. Policija je, zbog velikog pritiska, morala da se povuče, a gore i policijski automobili.

15.55 - Policija se povukla sa ulica Tuzle. Više od 13 hiljada ljudi uputilo se prema kantonalnom i opšinskom sudu, tužilaštvu i zgradi opštine, javlja Radio Sarajevo.

15.50 - Dvadesetak lakše povređenih u sukobima policije i demonstranata u Zenici. Demonstranti pobacali automobile političara u reku i još najmanje jedan zapalili.

15.20 - Demonstranti u Brčkom "zarobili" gradonačelnika Antu Domića, kojem ne dozvoljavaju da uđe u zgradu vlade distrikta niti da ode s protesta.

14.50 - Posle sukoba sa policijom, demonstranti zapalili zgradu kantonalne vlade u Sarajevu

14.40 - Gori i zgrada kantonalnih vlasti u Zenici. Demonstranti zapalili nekoliko prostorija, policajci i obezbeđenje napustili mesto događaja.

13.55 - Demonstranti počeli da gađaju kamenicama zgrade kantonalne vlade u Sarajevu. Policija odgovorila suzavcem. Za sada, nema informacija o povređenima. 

13.35 - Demonstranti ušli i zapalili prizemlje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Policija se povukla pod kanonadom petardi i kamenica.

U Tuzli je policija saopštila demonstrantima da je premijer Vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podneo ostavku, pa demonstranti prilaze policajcima uz uzvike - "carevi, carevi". Trećeg dana demonstracija, nezadovoljni građani su saopštili da se neće povući dok premijer ne podnese ostavku.

Gust crni dim vije se iz zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Policajci su se prethodno povukli, pošto su ih demonstranti zasuli kamenjem i petardama, postavljajući scenografiju za novu seriju sukoba. Okupljeni traže ostavku vlasti Tuzlanskog kantona i šefa tamošnje policije. 

Nekoliko hiljada Tuzlaka se treći dan zaredom okupilo ispred zgrade kantonalne vlade, a na policiju su, u međuvremenu, bacane petarde i kamenje.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić najavio je da će, povodom protesta građana u više gradova Federacije BiH, predložiti sazivanje vanredne sednice tročlanog šefa države i negirao mogućnost izvođenja vojske na ulice.

On je na Federalnoj TV upozorio da problem zbog kojih su izbili protesti ne traju tri dana već da su oni dugogodišnji i da su sada samo eskalirali.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić otkazao je službenu posetu SAD.

Pored Tuzle, protesti su se priširili širom BiH, ali u drugim gradovima, bar do sada, nisu zabeleženi incidenti. 

Protesti se održavaju u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjaluci, Zenici...

Procenjuje se da se danas u Tuzli okupilo više od 10.000 demonstranatam čiji je osnovni zahtev bio da vlada podnese ostavku.

U Sarajevu takođe protestuju građani, a prema saznanjima Bete, u tom gradu je do sada povređeno stotinak osoba od kojih najveći broj policajaca. Nekoliko stotina demonstranata kamenovali su zgradu Predsedništva BiH, demolirali ulaz i skinuli državnu zastavu.

U plamenu je policijska kućica ispred zgrade Predsedništva BiH. Policija šmrkovima pokušava da rastera demonstrante, ali bez uspeha jer ih građani gađaju raznim tvrdim predmetima, kamenjem, flašama, a povređeno je stotinak osoba od kojih je najveći broj policajaca.

U tučama između demonstranata i policije povređen je veliki broj novinara i fotoreportera. Grupa demonstranata zapalila je zgradu Kantona Sarajevo i zgradu Opštine Centar.

Mediji u svetu izvestili su danas da su u Federaciji BiH u toku najžešći nemiri od rata devedesetih i da kulminira bes građana zbog loše ekonomske i političke situacije. 

Masovno izražavanje nezadovoljstva građana počelo je pre dva dana kada su ispred Vlade Tuzlanskog kantona izašli obespravljeni radnici nekoliko firmi, nezaposleni i građani.

Protesti su već prvog dana eskalirali, demonstranti su zgradu Vlade Tuzlanskog kantona gađali kamenicama, jajima i bakljama, a policija je koristila suzavac. Bilo je povređenih i uhapšenih, a isti scenario i juče je viđen na ulicama Tuzle.

Okupljanja su bila još masovnija, građani su palili kontejnere i gume, a zgrada Vlade Tuzlanskog kantona je demolirana.

U Sarajevu se, takođe, manja grupa građana sukobila s policijom ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i nekoliko sati držali u blokadi glavnu gradsku saobraćajnicu na Skenderiji.

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo je takođe zasuta jajima i kamenicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarajevo: Vatrogasce zatvorili u zgradi koja gori

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2014

U celoj BiH na ulicama je zavladao haos. U Sarajevu je zapaljena zgrada Predsedništva BiH, a pre toga je zapaljena zgrada kantonalne vlade i Opštine Centar. Demonstranti su zarobili vatrogasce koji ne mogu da izađu iz zgrada koje gore. Zarobljeni vatrogasci nemaju sa sobom opremu za gašenje požara...

Nastavak na Vesti-online.com...

BiH: Mirno posle žestokih sukoba

Izvor: B92, 07.Feb.2014

Tuzla/Sarajevo -- Posle celodnevnih nemira, paljenja zgrada i sukoba demonstranata i policije, situacija u više gradova BiH je mirna...Iako za sutra nisu najavljeni novi protesti, policija je saopštila da će ostati u pripravnosti...Više zgrada institucija BiH i kantonalnih vlada u Sarajevu, Zenici,...

Nastavak na B92...

UŽIVO: Žestoki sukobi širom BiH jenjavaju, mnoge zgrade i dalje gore

Izvor: Blic, 07.Feb.2014

Situacija u BiH večeras se smiruje pošto je skoro 200 ljudi, među kojima veliki broj policajaca, povređeno a više zgrada institucija BiH i kantonalnih vlada u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru zapaljeno u današnjim neredima i sukobima demonstranata i policije kojima su kulminirali trodnevni protesti...

Nastavak na Blic...

Silom do osnovnih prava za život?

Izvor: JavneVesti.com, 08.Feb.2014, 00:45

Zgrade Vlada gore, sav inventar izbačen na ulice, kamenovanje prozora i policije, uzvici nezadovoljnih građana širom BiH odjekivali su uzastopno. Na današnjim demonstracijama počinjena je šteta kojoj se još uvijek ne zna vrijednost, a ne sumnjamo da će biti ogromna.. U Tuzli je danas više...

Nastavak na JavneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.