Haos na ulicama, teška razmena vatre: Bande hoće da svrgnu premijera FOTO

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 12:07

Haos na ulicama, teška razmena vatre: Bande hoće da svrgnu premijera FOTO

Teška razmena vatre izbila je juče u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu.

Vođa jedne od najvećih uključenih bandi govorio je o koordiniranim napadima čiji je cilj svrgavanje osporavanog premijera Arijela Anrija.

Pucnjava na Haitiju se čula u nekoliko četvrti u području glavnog grada, dok su snage bezbednosti pokušavale da odbiju napadače koji su ciljali policijske stanice, policijsku akademiju i druga strateška mesta poput aerodroma.

Škole, univerziteti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i razne javne i privatne ustanove obustavili su svoje aktivnosti, dok su se stotine ljudi sklonile u svoje domove.

Studenti Državnog univerziteta Haitija uzeti su kao taoci pre nego što su pušteni, rekla je dekanica agronomskog fakulteta Žoslen Luizan za AFP. Najmanje jedan student je upucan i povređen u napadu, dodala je.

Nekoliko avionskih kompanija otkazalo je unutrašnje i međunarodne letove nakon što su projektili pogodili avione i delove terminala aerodroma Tusant-Lovertur.

Od atentata na predsednika Žovenela Moizea 2021. godine, Haiti se suočio s ozbiljnom političkom, bezbednosnom i humanitarnom krizom, a naoružane bande preuzele su kontrolu nad velikim delom zemlje dok broj ubistava raste. Na vlasti od 2021, Arijel Anri trebalo je da ode s dužnosti početkom februara.

"Danas objavljujemo da će sve naoružane grupe delovati kako bi ishodile odlazak premijera Arijela Anrija", rekao je vođa bande Džimi Šérizje, u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

"Upotrebićemo sve strategije da postignemo ovaj cilj. Preuzimamo odgovornost za sve što se trenutno događa na ulicama", dodao je.

Premijer Arijel Anri je trenutno u Keniji, zemlji koja će voditi misiju pomoći Ujedinjenih nacija policiji u borbi protiv bandi. UN su juče objavile da je pet zemalja potvrdilo svoje učestvovanje u ovoj koaliciji, a to su Bahami, Bangladeš, Barbados, Benin i Čad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.