Haos na granici SAD-a

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 18:40

Haos na granici SAD-a

Veliki broj migranata okupio se ispred južne granice SAD-a uoči isteka propisa administracije Donalda Trampa koji im je otežavao ulazak u zemlju.

"Ovo je nešto što ranije nismo videli", rekao je za Bi-Bi-Si Oskar Lizer, gradonačelnik teksaškog grada El Pasa, koji se nalazi u centru predviđene oluje.

Međutim, grad je pre dve nedelje proglasio vanredno stanje. Na mnogim mestima u gradu, migranti danima kampuju na ulici, zbunjeni šta za njih znači skora promena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravila, piše reporter Bi-Bi-Sija. El Paso je grad od skoro 700.000 stanovnika koji je graničnim prelazom povezan sa meksičkim gradom Huarezom.

Migranti spavaju oko gradskih crkava i pored skloništa za beskućnike, sa obe strane reke.

Najmanje 10.000 migranata navodno čeka na drugoj strani mosta da uđu u SAD čim Trampov naslov 42 istekne.

Dan uoči isteka propisa "Title 42", američki mediji su pisali da se procenjuje da na južnoj strani reke Rio Grande čeka do 150.000 ljudi, podsećajući da je to veliki politički problem za administraciju. Džoa Bajdena, koju republikanci, a posebno njegov najverovatniji protivkandidat na predstojećim američkim izborima Donald Tramp neće propustiti da preokrenu u svoju korist.

Koliko je situacija alarmantna, svestan je i američki predsednik, koji je na pitanje da li je Amerika spremna za migrantsku navalu rekao da "ne znamo" i da ćemo "te morati da vidimo" i time potvrdio da moglo bi doći do haosa. Republikanci su dugo optuživali demokrate za haos. U tom kontekstu Donald Tramp pominje Kamalu Haris, Bajdenovu potpredsednicu i radikalnu levicu, nazivajući ih glavnim krivcima za nekontrolisani priliv migranata i "zločin koji je sa njima ušao u zemlju".

Federalne vlasti SAD saopštile su da je dodatnih 24.000 policajaca, graničara i drugih zvaničnika raspoređeno na granicu i da postoji i dodatnih 1.100 službenika zaduženih za obradu zahteva za azil.

Vlada SAD poslala je snažne poruke da barem ublaži očekivani udarac, navodeći da niko ko nije tražio zaštitu u zemljama Centralne Amerike na putu za SAD neće biti primljen u zemlju, a da se to odnosi i na one koji su nisu najavili svoj dolazak putem onlajn obrasca. Pominje se i postojeća uredba "Naslov" 8, koja bi trebalo da pomogne vlastima SAD da se izbore sa pritiscima na granici, jer omogućava brzopletu deportaciju migranata koji bivaju uhapšeni prilikom pokušaja da pređu na mestima koja nisu zvanični granični prelazi.

Prema sadašnjim pravilima, graničari bi deo migranata pronađenih bez dokumentacije mogli da vrate na drugu stranu granice koristeći pravila za sprečavanje širenja korona virusa. Međutim, to za sada ne daje rezultate. Samo u "sektoru El Paso" graničari svakodnevno privode oko 1.700 ljudi. Tamo su 1. oktobra granične službe „susrele” 265.000 ljudi, što je 134 odsto više nego prethodne godine.

Kriza se može naslutiti daleko izvan južnih granica Sjedinjenih Država. Panama je prijavila povećan broj prelazaka Darijen Gapa, graničnog prelaza između Kolumbije i Paname. Prošlog meseca stiglo je 40.297 putnika, a od početka maja 16.246 ljudi. Brojke su mnogo veće nego u isto vreme prošle godine.

Nakon što naslov 42 istekne 11. maja, američki granični zvaničnici će morati da registruju sve uhapšene i uvedu ih u imigracioni sistem, a obrada njihovih slučajeva mogla bi da traje mesecima.

Brojke sa meksičko-američke granice su zapanjujuće. Prošle godine je po toj liniji uhapšeno 2,5 miliona ljudi. U decembru ih je bilo čak 250.000, što je rekord za mesec dana. Mnogi stižu iz ekonomski devastirane Venecuele ili Hondurasa uništenog kriminalom i siromaštvom.

Američka vlada, predviđajući i priznajući neminovni "haos", objavila je da otvara centre za obradu zahteva u nekoliko zemalja Centralne Amerike. Uprava je poručila: „Naš plan će uroditi plodom, ali će biti potrebno vreme dok ne ostvarimo sve svoje ciljeve. Američki zvaničnici su u razgovorima sa panamskom vladom, a jedan od planova je i „obezbeđivanje” prelaza na Darijen Gapu. To bi tako mogao biti prvi zid za migrante iz južnijih zemalja. Iz Vašingtona ovih dana stižu poruke da „granica nije otvorena“, šta god da pričaju.

Ulje na vatru dolivaju republikanske južne države, pre svega Teksas, čiji je guverner Greg Abot rekao da namerava da iskoristi mogućnosti američkog ustava i da, proglašavajući „invaziju“ na Teksas, pošalje teksaške snage da rade posao koji je inače u domenu savezne institucije.

Republikanci uglavnom ističu da je Bela kuća napravila haos na granici i da uopšte ne vodi evidenciju ko dolazi u zemlju. Migranti se povezuju sa porastom stope kriminala i zloupotrebe droga, posebno sa krizom fentanila. "Bajdenova politika otvorenih granica podstiče krizu fentanila. Teksaška policija je samo u našoj državi zaplenila 385 miliona smrtonosnih doza droge. To je dovoljno da ubije svaku osobu u Americi", rekao je Abot.

Džou Bajdenu, pretpostavljenom kandidatu Demokratske stranke na izborima sledeće godine, najmanje je bio potreban haos na granicama. Njegova podrška u anketama je ionako loša, a analize pokazuju da je izgubio birače u onim kategorijama u kojima je do sada imao ogromnu podršku.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.