Haos je posejan; Pada grad za gradom i sledi građanski rat? FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 15:40

Haos je posejan; Pada grad za gradom i sledi građanski rat? FOTO/VIDEO

Džimi Šerizje, poznat po nadimku Roštilj, vođa oružane bande G9 koja seje haos u prestonici Haitija Port-o-Prensu, zapretio je građanskim ratom.

On zahteva da premijer te zemlje Arijel Anri ne podnese ostavku, javlja BBC.

Šerizje je uputio javnu pretnju u trenutku dok pripadnici njegove bande pokušavaju da preuzmu kontrolu nad glavnim gradskim aerodromom kako bi sprečili povratak Anrija iz inostranstva.

Prijavljeno je da su se neredi proširili i na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druge gradove, dok je u gradu Žasmelu došlo do zatvorske pobune.

G9 su započeli talas nasilja, uključujući i napade na policijske stanice i napade na dva zatvora iz kojih su oslobodili hiljade zatvorenika.

Haiti je već godinama teško pogođen nasiljem bandi, međutim sukobi su eskalirali kada je premijer Anri otišao u zvaničnu posetu Keniji prošle nedelje.

Cilj njegovog putovanja je bio da osigura sporazum o slanju međunarodnih policijskih snaga predvođenih Kenijom, koje bi pomogle u gušenju bandi na Haitiju. Opozicija pak strahuje da bi on tu silu mogao da upotrebi kako bi se održao na vlasti.

Njegovo boravište je bilo nepoznato danima sve do kasno u utorak, kada je odleteo iz Nju Džersija u Portoriko, koji je terotorija SAD.

Anri je došao na vlast ubrzo posle atentata na bivšeg predsednika Žovenala Moisea jula 2021. godine, bez ikakvih izbora.

Stoga njegovi kritičari smatraju njegovu vlast nelegitimnom, naglašavajući da ni dve i po godine nakon što je došao na vlast nije organizovao nove predsedničke izbore, iako je to ranije obećao.

Haiti nema nijednog demokratski izabranog predstavnika vlasti, u zemlji nije bilo izbora još od 2016. godine.

Vakuum koji je stvoren nedostatkom izabranih zvaničnika popunile su bande, za koje se veruje da kontrolišu oko 80 odsto teritorije glavnog grada.

Otmice za otkup su postale uobičajena pojava, a čak su i neke bolnice morale da prekinu rad zbog pogoršane bezbednosti.

Humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je da je privremeno obustavila usluge na terenu.

Nasilje je do sada uglavnom bilo koncentrisano u prestonici i okolini. Ali bilo je i izveštaja o pucnjavi u gradu Džeremi, na jugozapadu, i o zatvorskim neredima u Žasmelu, na jugu zemlje.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 15.000 judi je raseljeno zbog nasilja za koje su odgovorne bande.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija saopštio je da će kasnije danas održati hitan sastanak na kojem će se razgovarati o nasilju na Haitiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.