Haos: Policija upala u Ministarstvo kulture

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 11:34

Haos: Policija upala u Ministarstvo kulture

Policija je jutros, po nalogu Evropskog javnog tužilaštva (EPPO), upala u Ministarstvo kulture i medija u Hrvatskoj.

Upad je vezan za istragu u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU na Geodetskom fakultetu u Zagreb.

Kako Jutarnji nezvanično saznaje, istražitelji su, uz odgovarajuće naredbe istražnog sudije Županijskog suda, ušli u pomenuto ministarstvo radi pretresa kancelarija pojedinih službenika tog ministarstva za koje postoji osnova sumnje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su učestvovali u nezakonitostima. . Za sada nema zvaničnih informacija o ovim pretresima, pa se ne zna o kojim potencijalnim osumnjičenima je reč.

Međutim, navodno su se pod lupom inspektora našli i neki prilično visoki ljudi iz Ministarstva kulture. Pored njihovih kancelarija u ministarstvu, oni su pretresli i njihove domove.

Prema trenutno dostupnim informacijama, niko nije uhapšen, ali istražitelji žele da pribave podatke, pre svega mejl prepisku i mobilne uređaje pojedinih lica, koje do sada nisu prikupili.

"Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) danas sprovodi hitne pretrese i istrage u okviru istrage o sumnji na prevaru i korupciju u vezi sa subvencijama na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na više hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja na štetu finansijskih interesa Evropske unije.

Prikupljanje dokaza odvija se kao nastavak istrage koju sprovodi EPPO u saradnji sa Nacionalnom policijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za finansijske istrage Poreske uprave.

O daljem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena", saopšteno je iz EPPO.

Kako Telegram nezvanično saznaje, policija je pretresla i kuću Davora Trupkovića, glavnog konzervatora Ministarstva kulture i medija i jednog od najbližih saradnika ministarke kulture Nine Obuljen Koržinek.

Davor Trupković je aktivno i intenzivno, kao blizak saradnik ministarke, bio uključen u poslove geodeta pri Ministarstvu kulture.

U vezi sa današnjim pretresima u Ministarstvu kulture i medija i domovima visokih ličnosti iz Ministarstva, Telegram je ranije nezvanično saznao da se oduzimaju elektronska prepiska i mobilni uređaji.

Pored pretresa doma Davora Trupkovića, poznato je da se pretresaju i kuće zaposlenih u Sektoru za finansije i službenika Generalnog sekretarijata Ministarstv

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.