Haos: Opet pucnjava?

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 08:47

Haos: Opet pucnjava?

Sporadična pucnjava odjekivala je u petak uveče glavnim gradom Sudana.

To se desilo iako su sukobljene strane pristale na prekid vatre, dok je jedna strana saopštila da je voljna da otvori aerodrom zbog evakuacije stranih državljana, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije, SAD, Velika Britanija, Japan, Švajcarska, Južna Koreja, Švedska i Španija, saopštili su da se spremaju ili da već pokušavaju da evakuišu svoje osoblje, nakon nedelju dana nasilja u kojem je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema podacima sudanskog Ministarstva zdravlja, poginulo više od 600 ljudi. Očevidac je za Rojters rekao da je artiljerijska vatra nastavljena u petak kasno uveče, iako je bila manje intenzivna nego dan ranije. Vojska i paravojna Snaga za brzo reagovanje (RSF) odvojeno su saoštili da su se dogovorili na trodnevno primirje, kako bi ljudi mogli da proslave muslimanski praznik Eid al-Fitr. Vojska je saopštila da se nada da će se pobunjenici pridržavati prekida vatre i da će obustaviti vojne akcije. Američki državni sekretar Entoni Blinken apelovao je na sukobljene strane da poštuju primirje i rekao da sudanska vojska i civilno liderstvo moraju hitno da počnu da razgovaraju o održivom miru, kako bi se sprečila dalja šteta po zemlju. Lider RSF Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, rekao je da je jutros razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom. Njih dvojica su "naglasila neophodnost pridržavanja kompletnog prekida vatre i pružanje zaštite humanitarnim i medicinskim radnicima, posebno osoblju UN i regionalnim i međunarodnim organizacijama", naveo je Hemedti na Fejsbuku. RSF je poručio da je spreman da delimično otvori sve sudanske aerodrome kako bi strane vlade mogle da evakuišu svoje državljane. Međutim, nejasno je do koje mere RSF kontroliše sudanske aerodrome. Sudanski aerodrom našao se u sedištu borbi, dok avioni gore na pisti, a komercijalni letovi otkazani su pre nekoliko dana. Vojnici i paravojska iz RSF pucaju jedni na druge svaki dan u naseljima širom grada, posebno tokom jutarnjih molitvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.