Handke proglašen personom non grata u Sarajevu

Izvor: Beta, 11.Dec.2019, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handke proglašen personom non grata u Sarajevu

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen je danas personom non grata u Kantonu Sarajevo.Ovu odluku koju su inicirali poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), jednoglasno je na današnjoj sednici donela Skupština Kantona Sarajevo.U deklaraciji o tome se osudjuje dodeljivanje Nobelove nagrade, kako je navedeno, "negatoru genocida u Srebrenici".U deklaraciji je navedeno da je "završna faza genocida upravo negiranje genocida", i konstatuje da je "dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim, sa ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem na čelu".U deklaraciji piše da Handke "ni danas ne menja svoje stavove, već ide korak dalje, pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju (BIH) i posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice".Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo su dodelu Nobelove nagrade Handkeu ocenili kao "novu uvredu žrtava", uz ocenu da bi njegova poseta BiH i Sarajevu izazvala "dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije".

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peter Handke nepoželjan u Sarajevu

Izvor: RTS, 11.Dec.2019

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je proglasila ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea za nepoželjnu osobu u glavnom gradu Bosne i Hrecegovine, prenose bosanski mediji. . Odluku je, na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.