Handke proglašen nepoželjnim u Kantonu Sarajevo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Handke proglašen nepoželjnim u Kantonu Sarajevo

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

Ovu odluku je inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, donela kantonalna skupština na današnjoj sednici.

Na sednici je usvojena i deklaracija u kojoj se osuđuje dodeljivanje Nobelove nagrade Handkeu, zbog, kako je navedeno, njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

U deklaraciji stoji da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vreme, kako se tvrdi, agresije na BiH javno podržavao "velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem", preneo je sarajevski portal Klix.

U deklaraciji se navodi da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već, kako kažu, ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u BiH u posetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Naveli su i da bi Handkeov dolazak u BiH i Sarajevo izazvao, kako kažu, dodatno poniženje "žrtava velikosrpske agresije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2019

Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na današnjoj sjednici deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u tom kantonu. Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a kantonalni zastupnici su jednoglasno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.