Han pozvao makedonske političare na politički kompromis

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han pozvao makedonske političare na politički kompromis

SKOPLJE - Evrokomesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han pozvao je lidere vodećih partija u Makedoniji da pronađu trajni politički kompromis.

Han je u Briselu razgovarao sa potpredsjednikom makedonske Vlade Fatmirom Besimijem o aktuelnoj političkoj krizi u cilju jačanja političkog dijaloga za iznalaženje rješenja za krizu, javili su skopski mediji.

Za evrokomesara sporazum, koji je 2. juna potpisan u Skoplju, treba da bude osnova da opozicioni SDSM >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i vladajuće stranke treba da postignu trajni politički kompromis za političku krizu u kojoj se nalazi Makedonija.

Besimi je izjavio da je od komesara dobio izvještaj koji je Evropska komisija pripremila za Makedoniju, a koji će razmatrati Savjet ministara inostranih poslova EU na sastanku narednog utorka u Luksemburgu.

Izvještaj je pripremio bivši direktor za zapadni Balkan Rajnhard Pribe.

Prema makedonskim medijima, novi sastanak lidera vladajućeg VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva mogao bi biti održan krajem naredne sedmice, budući da će evrokomesar Han sutra i prekosutra boraviti u Ukrajini.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od proteklih prijevremenih parlamentanih izbora koji su održani 2014. godine, koje SDSM nije priznala i ne učestvuje u radu Sobranja.

U cilju iznalaženja političkog rješenja do sada je održano više sastanaka, a na skupu u Skoplju pod okriljem Evropske komisije, kome je prisustvovao i evrokomesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han dogovoreno je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja aprila 2016. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.