Han: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu

Beč -- Evropski komesar za proširenje Johanes Han smatra da je neophodno prekinuti sa provokacijama i vratiti se dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Han je, u intervjuu bečkom radiju "Oe1", kazao da je letos još bilo dinamike u dijalogu, da se razgovaralo o mogućim elementima dogovora.

"Međutim, sada imamo zastoj, a naš zadatak je da nastavimo. Federika Mogerini je od Saveta bezbednosti UN dobila nalog da posreduje. Uveren sam da ćemo narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci nešto postići, jer se želi iskoristiti aktuelni mandat Evropske komisije", uveren je on.

"Jedna strana, Priština, pokušava da se učlani u međunarodne organizacije, a šef srpske diplomatije putuje po svetu i uverava zemlje koje su priznale Kosovo da povuku priznanje. Mislim da nijedno nije od pomoći. Insistirao sam da se prekinu obe aktivnosti i da se sada prihvati status kvo za nastavak pregovora. Na kraju pregovora videće se kako će se dalje razvijati te stvari", objasnio je on.

Han je podsetio da je nedavno bio prvo u Beogradu, pa onda u Prištini i da je dao predlog, vezano za uvedene takse na srpsku robu, da se poglavlje trgovine pregovara u posebnom formatu, i to na nivou premijera.

"Na jednoj strani je Priština uvela takse na srpsku robu, a na drugoj postoje mere i odredbe na srpskoj strani koje otežavaju trgovinu kosovskih proizvoda", smatra on.

Prema njegovim rečima to pitanje treba da se rešava u okviru bilateralnih odnosa, a ne treba da bude deo paketa dijaloga.

Upitan za predlog o korekciji granica Han je kazao da nije ništa konkretno na stolu. Kaže da se radilo o ideji koja je izneta u javnost kako bi se videle reakcije, jer je međunarodna zajednica do sada uvek odbijala promenu granica, pošto se strahovalo da to vodi ka novim konfliktima.

"Moja reakcija, a u drugih je bila - neka pregovaraju. Takva mera bila bi tek poslednji kamen u celom jednom paketu. Stavio sam, međutim, do znanja, posebno srpskoj strani, da svaki bilateralni dogovor moa doprineti većoj stabilnosti regionu. To kao polazna tačka za razmatranje rešenje je, u ovom trenutku, dovoljno", naglasio je Han.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.