Han: Nisam tražio sankcije Rusiji

Izvor: B92, 18.Nov.2014, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Nisam tražio sankcije Rusiji

Evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Han je dodao da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja.

"Nisam tražio da se Srbija pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije", rekao je Han novinarima nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem u Briselu.

Evropski komesar je rekao da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << današnjih razgovora sa Dačićem, ali je naglasio da su odluke te vrste suverena stvar srpske vlade.

"Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi", naglasio je Han i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.

Dačić je, na konferenciji za novinare, potvrdio da ne postoji eksplicitan zahtev da se protiv Rusije uvedu sankcije, mada u Briselu očekuju da Srbija do stupanja u članstvo usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.

"Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo otvoriti poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu", rekao je Dačić i dodao da skoro sve članice EU to podržavaju.

Međutim, ukazao je Dačić, Nemačka zasad insistira na tome da se prvo otvori poglavlje 35, koje se tiče Kosova, i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

"To nema nikakve veze sa sankcijama protiv Rusije", rekao je Dačić.

Upitan da objasni nedavne zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije, povodom ukrajinske krize, Dačić je naglasio da je Srbija neutralna zemlja koja vojno sarađuje i vežba kako sa ruskom, tako i sa američkom i mnogim drugim vojskama.

"Nekima bi tražili objašnjenje i ako ruski hor dođe da peva u Srbiji", naveo je Dačić.

Komesar Han je na konferenciji za novinare izrazio razumevanje za ovaj stav, uz podsećanje da je njegova domovina, Austrija, takođe neutralna zemlja.

Dačić i Han su nakon današnjeg susreta u Briselu izjavili da se raduju nastavku razgovora kada Han u četvrtak poseti Beograd.

Dačić je danas prisustvovao sastanku Jadransko-jonske inicijative i odvojeno se sreo sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Konferenciju je organizovala Republika Italija, kao predsedavajuća Savetu Evropske unije, u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom i Regionom Marke (Italija).

Današnji skup predstavlja ključnu stepenicu u pokretanju Strategije čiji je Srbija član, a koja za cilj ima produbljivanje saradnje među zemljama Jadransko-jonskog regiona u oblasti saobraćaja, energetike, privrede, zaštite životne sredine i turizma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na konferenciji su šefovi diplomatija još jednom dali punu političku podršku sprovođenju Strategije koju je usvojila Evropska komisija.

Pored ministara inostranih poslova država članica Strategije, na konferenciji su učestvovali i predstavnici institucija Evropske unije, nacionalnih i regionalnih tela zaduženih za upravljanje fondovima EU, kao i ostali akteri odgovorni za sprovođenje Strategije, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.