Hamas raketirao Jerusalim

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 17:49

Hamas raketirao Jerusalim

U Jerusalimu je odjeknulo nekoliko eksplozija samo par minuta nakon isteka roka koji je militantna organizacija Hamas odredila za povlačenje izraelskih snaga.

Hamas je preuzeo odgovornost za raketni napad. Nema podataka o eventualnim žrtvama ili šteti.

Izraelski parlament evakuisan je nakon raketiranja, a duž granice sa Gazom Izrael je pojačao snage.

Nakon toga se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida, koji je potvrdio da su raketni napadi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovor na, kako se izrazio, "zločin i agresiju" koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

"Ovo je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume", poručio je Obeida i zapretio novim napadima ukoliko Izrael ponovo naredi svojim bezbednosnim snagama upad u džamiju Al Aksa ili sprovede proterivanje Palestinaca koji žive u istočnom Jeurslimu.

Nedugo nakon što su se u Jerusalimu aktivirale sirene iz Pojasa Gaze su se čulo lansiranje raketa, a potom i još jedno.

Kako je saopštila izraelska vojska, jedna raketa je presretnuta, dok je druga pogodila civilno vozilo na jugu, a tom prilikom lakše je povređena jedna osoba.

U međuvremenu, kako izveštava Rojters, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj apelovao je danas da se u istočnom Jeruslimu uspostavi mir nakon što je više od 300 Palestinaca povređeno u sukobima sa izraelskom policijom oko džamije Al Aksa.

"Situacija koja je nastala zbog najave o proterivanju palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima izaziva ozbilnu zabrinutost. Takva akcija je ilegalna i u sukobu je sa međunarodnim humanitarnim pravom. To samo podstiče porast tenzija", upozorio je Borelj, preneo je Rojters.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama raketnih napada niti o materijalnoj šteti, ali izraelska vojska je potvrdila da je na Jerusalim ispaljeno sedam raketa.

Iz palestinskog militantnog pokreta Hamas saopšteno je da je rukovodstvo zajedničke komande oružanih pokreta u Gazi dalo rok Izraelu do 18.00 časova po lokalnom vremenu da povuče snage iz kompleksa džamije Al Aksa u jerusalimskom naselju Šeik Džara.

Više stotina Palestinaca tokom vikenda i jutros sukobilo se sa izraelskom policijom kod džamije Al Aksa zbog eventualne deložacije palestinskih porodica iz naselja na istoku Jerusalima.

Izrael, takođe, jača snage na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, odakle su militanti ispalili nekoliko raketa na jug jevrejske države.

Izraelska vojska potvrdila je raketni napad na pojas Gaze, i da su u tom napadu poginula tri pripadnika Hamasa, objavio je „Harec“ . Devet Palestinaca, uključujući troje maloletnika, ubijeno je u izraelskim napadima na pojas Gaze, rekao je u portparol palestinskog Ministarstva zdravlja-

Kako prenosi „Džeruzalem post“, među ubijenim članovima Hamasa je i jedan od komandanata, koji je bio cilj izraelske vojske.

Predstavnik IDF-a ranije je rekao medijima da se najnoviji napad tretira kao "težak" i da neće ostati bez odgovora.

Izrael je objavio i video-snimak napada.

Prijavljen je i požar u džamiji Al Aksa u Jerusalimu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u odvojenim telefonskim razgovorima sa šefom palestinske nacionalne administracije Mahmudom Abasom i šefom političkog biroa pokreta HAMAS Ismailom Hanijom saopštio da će uraditi sve što bude u njegovoj moći kako bi se mobilisao ceo svet, posebno islamski, i zaustavio „teror“ Izraela protiv Palestinaca.

"Ocenjujući izraelske napade u Jerusalimu kao teror, izrazio sam (u razgovoru sa palestinskim liderima) svoju surovu osudu ovih podmuklih napada koji vređaju savest, ne samo muslimana, već i celog čovečanstva. Naglasio sam da ćemo uraditi sve kako bi se ceo svet mobilisao, posebno islamski, da se zaustavio teror i okupacija", napisao je Erdogan na Telegramu, prenosi Sputnjik.

On je dodao da će "Turska uvek biti na strani palestinske stvari, stajati uz svoju palestinsku braću i štititi čast Jerusalima".

Ranije je vojska Izraela odlučila da poveća prisustvo na granici sa Pojasom Gaze, pošto su u poslednje vreme nastavljena raketiranja iz enklave po teritoriji Izraela.

Pored toga, već nekoliko dana se nastavljaju sukobi u Istočnom Jerusalimu. Prema podacima Crvenog polumeseca u Jerusalimu, samo noćas je u sukobu Palestinaca i izraelske policije bilo povređeno 80 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.