Hamas proslavio 24. godišnjicu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamas proslavio 24. godišnjicu

Nekoliko desetina hiljada pristalica Hamasa okupilo se danas u Gazi, na proslavi 24. godišnjice osnivanja ove palestinske grupe, uz poruku podrške islamistima u Egiptu.

"Nadamo se da će sve arapske države doći pod islamsku kontrolu", izjavila je Um Bašir al Hetani, jedna od učesnica skupa na kojem su građani mahali zelenim islamističkim zastavama.

Hamas, skraćenica od imena Pokret islamske revolucije, osnovan je 1987. godine, kao palestinsko oružano krilo organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Muslimanska braća. Ova organizacija u Egiptu je dobila veliki broj glasova u prvoj fazi parlamentarnih izbora, zajedno sa ostalim islamističkim strankama.

Ismail Hanijeh

Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanijeh izjavio je na skupu da su Muslimanska braća i ostale islamističke grupe bili predvodnici arapskog proleća i političkih promena u regionu "kroz direktno sukobljavanje sa tiranskim režimima ili kroz glasačku kutiju".

Iako je Hamas nastao iz Muslimanske braće, ova palestinska grupa deluje samostalno usled svoje lokacije i konflikta sa Izraelom. Egipatska Muslimanska braća odrekla su se nasilja kao sredstva za ostvarivanje političkih ciljeva, ali ga podržavaju u borbi protiv strane okupacije.

"Otpor je pravi put i to je strateški izbor za oslobođenje Palestine od reke Jordana do Sredozemnog mora i za uklanjanje osvajača sa blagoslovene zemlje Palestine", rekao je Hanijeh okupljenima, koji su uzvikivali: "Nikada nećemo priznati Izrael".

Skup, kojem je, prema tvrdnji Hamasa, prisustvovalo 350.000 ljudi, ometali su izraelski avioni probijanjem zvučnog zida.

Zapad je stavio Hamas na listu terorističkih organizacija, jer ta grupa odbija da prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati privremene izraelsko-palestinske mirovne sporazume.

Lideri Hamasa rekli su da bi mogli da prihvate dugoročni mir sa Izraelom u zamenu za osnivanje Palestine na teritoriji Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Hamas je 2007. godine zauzeo Pojas Gaze i potisnuo snage umerenog Fataha, koje su lojalne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Povezane vesti: Hamas: Izrael napada muslimaniska sveta mesta Palestinci uzvratili na izraelsko bombardovanje Gaze Fatah i Hamas najavili palestinsko partnerstvo EP pozvao SAD da odgovore na "legitimne zahteve" Palestinaca Abas pozvao na nenasilan otpor okupaciji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.